Gjithçka që duhet të dini për Dermatitin atopik, i njohur edhe si "Kruajtje që skuqet"

Gjithçka që duhet të dini për Dermatitin atopik, i njohur edhe si “Kruajtje që skuqet”

NULL NULL
3 weeks më parë

Ekzema është një term i përgjithshëm që përshkruan një acarim të zakonshëm të lëkurës që mund të bëjë që lëkura të flluskojë, të rrjedh, të krijojë kore ose të plasë. Në mënyrë të ngjashme, dermatiti atopik (AD) është forma më e zakonshme e ekzemës, e cila prek të paktën 2-3 përqind të të rriturve dhe 25 përqind të fëmijëve.

AD-ja e njohur edhe si “kruarje që skuqet” është një sëmundje inflamatore kronike afatgjatë e karakterizuar nga lëkura e thatë dhe kruajtëse që rrjedh lëng të pastër kur gërvishtet, duke u ndezur periodikisht.

Nga të prekurit, një e treta e fëmijëve dhe 40 përqind e të rriturve kanë sëmundje të moderuar deri në të rënda, të cilat dihet se ndikojnë negativisht në cilësinë e jetës, duke rritur rrezikun e ankthit, depresionit dhe madje edhe vetëvrasjes, përcjell Klankosova.tv

Shkaktarët kryesorë të AD janë lëkura e thatë, stresi, alergjitë, infeksioni dhe djersitja.

Sipas studiuesve, në mungesë të shënuesve biologjikë për AD, shpeshtësia dhe ashpërsia e kruajtjes vlerësohet me pyetësorë që përdorin një shkallë vlerësimi numerik (NRS), shkallë analoge vizuale, shkallë vlerësimi verbal (VRS) dhe masa të tjera.

Tek të rriturit, ka faktorë si mjedisi i ndotur, helmimi nga ushqimi, lagështia e ulët, dushet e gjata dhe stresi që mund të shkaktojnë AD.

Gjetja e trajtimit të duhur është e rëndësishme. Qetësimi i lëkurës me produkte OTC mund të zvogëlojë stresin për një periudhë të shkurtër, por kurrë nuk ndihmon në parandalimin e gërvishtjeve të tepërta që çojnë në infeksione të lëkurës dhe ashpërsi të AD-së.

Për më tepër, është një fakt i njohur se dermatiti atopik rëndon dhe ndikon jo vetëm në shëndetin fizik dhe mendor, por gjithashtu çon në zhvillimin e sëmundjeve të tjera.

Konsultimi i duhur me dermatologun mund të ndihmojë pacientin të udhëheqë një cilësi më të mirë të jetës.