Ekspertët tregohen skeptikë për ilaçin e ri kundër Alzhemerit

Ekspertët tregohen skeptikë për ilaçin e ri kundër Alzhemerit

NULL NULL
3 months më parë

Lajmi se Administrata e Ushqimit dhe Barnave e Amerikës (FDA) ka dhënë miratimin me kusht për një ilaç të ri, “aducanumab”, që do të emërohet si “Aduhelm”, për trajtimin e sëmundjes së Alzheimerit, është kuptuar si një përparim i madh.

Për miliona njerëz me Alzheimer, një sëmundje degjenerative pa pendim që çon përfundimisht në një pafuqi të plotë – dhe për ata që kujdesen për to – është një rreze shprese. Por përfitimet që do të ofrojë mbeten të pasigurta dhe vendimi i FDA është i diskutueshëm.

Ishte 115 vjet më parë që Alois Alzheimer, një psikiatër gjerman, kreu autopsinë që e ndihmoi atë të identifikonte sëmundjen e njohur tani si Alzheimer.

Kjo sëmundje prek rreth 50 milion njerëz në të gjithë botën, ndërsa rreziku i çmendurisë rritet me moshën, raporton The Economist, transmeton Klankosova.tv.

Kostot në mjerimin njerëzor janë të pallogaritshme. Për sa i përket shpenzimeve për kujdesin për njerëzit me këtë gjendje, ato vlerësohen tani mbi një trilion dollarë dhe parashikohet të arrijnë dy trilionë deri në vitin 2030.

Shumë specialistë mbeten thellësisht skeptikë në lidhje me “aducanumab”.

Nëntorin e kaluar dhjetë nga 11 anëtarët e një paneli këshillues ekspert të caktuar nga FDA votuan kundër miratimit të ilaçit në bazë të hulumtimit të paraqitur (i 11-ti ishte i pavendosur).

Kohët e fundit, një studim i ri statistikor i provave të ndryshme të ilaçeve në Alzheimer dhe për dementia, revista e Shoqatës Alzheimer, tregon atë që një nga autorët e saj, Edo Richard, një neurolog Hollandez, e quan “prova dërrmuese e mungesës së një efekti të terapi anti-amiloide në përgjithësi”.

Dr Richard e gjen “të mahnitshme” që FDA ka anuluar panelin e vet këshillues për të arritur në vendimin “e dyshimtë shkencërisht” për ilaçin.