18:22, 26 Shkurt 2019

Vitin e kaluar shkalla e shkurorëzimit midis çifteve emigrant të martuar u rrit me një ritëm shumë më të lartë se sa midis shtetasve zviceranë dhe çifteve zviceranë-të huaj

Në vitin 2018 u regjistruan 16.200 divorce në Zvicër, njoftoi të hënën zyra Zyrtare e Shtetit (OFS) e vendit.

Kjo përfaqëson një rritje prej 2.1 përqind krahasuar me shifrat e vitit 2017, por shkalla më alarmuese është në mesin e çifteve të huaja në Zvicër, për të cilët numri i shkurorëzimeve u rrit me një shifër prej 23.4 përqind.

Ndërsa në çiftet zvicerane shkalla e shkurorëzimit është ulur me 6.1 përqind dhe med çifteve zviceran me të huaj gjithashtu u zvogëlua me 0.9 përqind.

Në përgjithësi, shkalla e divorcit në Zvicër aktualisht qëndron në rreth 40 përqind, me martesën mesatare që  zgjat 15 vjet.

Në nivelin aktual, OFS vlerëson se dy në çdo pesë martesa do të përfundojnë në divorc në një moment, përcjell Klan Kosova.

Në Zvicër u festuan 39.800 dasma në 2018, një rënie prej 2 përqind krahasuar me statistikat e vitit 2017.

Sipas të dhënave zyrtare, ka pasur gjithashtu një rënie të ndjeshme të numrit të partneriteteve civile të regjistruara midis çifteve të të njëjtës gjini , me 13.2 për qind krahasuar me 2017.

Shkalla e lindjeve të Zvicrës ka rënë gjithashtu, nga 87,400 në 2017 në 85,300 në 2018, një rënie prej 2,4 për qind.

Vlen të përmendet se nga të gjithë të sapolindurit në Zvicër në vitin 2018, një e katërta kanë lindur për prindërit që ishin të pamartuar.

Shkalla e vdekjeve në Zvicër gjithashtu ka rënë pak në 2018, veçanërisht në mesin e meshkujve (-0.9 përqind) dhe femrave (-0.1 përqind).

Popullsia e përgjithshme e Zvicrës u rrit me 18,600 në vitin 2018, pavarësisht nivelit më të ulët të lindjeve të vendit.

Konkurs Pune

Lexo më shumë