21:00, 23 Korrik 2019

Bakteret e zorrëve mund të luajnë një rol në sëmundjet të neuroneve motorike sipas studimeve të hershme në kafshë dhe njerëz.

Eksperimentet tregojnë disa lloje të baktereve – dhe kimikatet që ato prodhojnë – ndryshojnë ritmin e sëmundjes.

Ekipi i Institutit Weizmann në Izrael sugjeron se “mikrobiomi” ndryshon trurin tek autizmi dhe sëmundja e Parkinsonit.

Hulumtimi është në një fazë shumë të hershme, por ekipi shpreson se kjo mund të çojë në trajtimet e para për sëmundjen.

Çfarë janë sëmundjet e neuroneve motorike?

Është një grup sëmundjesh që ndalojnë mesazhet nga truri dhe palca kurrizore nga të arrijnë tek muskujt.

Kjo çon në humbjen e muskujve dhe ndikon në aftësinë për të lëvizur, për të ngrënë dhe madje për të marrë frymë.

Forma më e zakonshme e sëmundjes është skleroza laterale amyotrophic (ALS), dhe jetëgjatësia është zakonisht midis dy dhe pesë vjet pas fillimit të simptomave.

Konkurs Pune

Lexo më shumë