Zbulohen deve hibride në artin e lashtë të tempullit arab

Zbulohen deve hibride në artin e lashtë të tempullit arab

NULL NULL
4 months më parë

Dëshmitë e deveve të lashta hibride janë zbuluar nga arkeologët që po punonin për të restauruar një tempull në Irakun verior të dëmtuar nga ISIS.

Tempulli i Allat-it, i cili daton në shekullin e dytë pas Krishtit, ndodhet në qytetin Hatra, një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s. Dikur një metropol i përhapur, ai shërbeu si kryeqyteti i Mbretërisë së Hatrës.

Gjatë restaurimit pas dëmtimit të fundit, studiuesit spiunuan diçka të papritur mbi një derë të Tempullit të Allat. Pjesa horizontale e gurit të veprës së artit dukej se tregonte deve hibride, që rezultuan nga kryqëzimi i dy racave të ndryshme.

Përshkrimi i këtyre deveve i ka ndihmuar studiuesit të kuptojnë më mirë Hatrën e lashtë. Vepra e artit shton gjithashtu dëshmitë në rritje që kanë studiuesit se kur dhe ku janë edukuar hibridet e deveve. Më parë, studiuesit besonin se lloje të ndryshme devesh kryqëzoheshin kryesisht në perandoritë e shtrira. Ky zbulim i fundit tregon se praktika ishte më e përhapur.

“Imazhi duket se shpreh një mesazh të saktë, përfshirjen e drejtpërdrejtë të mbretit në praktikat e grumbullimit, menaxhimit dhe hibridizimit të deveve”, tha Massimo Vidale, një profesor i asociuar në Università degli Studi di Padova, në Itali.

Hulumtimet e mëparshme mbi frizin e gurit sugjeruan se ai përshkruante tetë dromedarë, me dy deve Baktriane në mes, shkruan CNN, përcjell Klankosova.tv

Dromedarët janë deve arabe që kanë një gungë. Këto kafshë të shpejta janë ideale për kalërim apo edhe gara. Në të kundërt, devetë Baktriane janë vendase në Azinë Qendrore dhe kanë dy gunga. Këto kafshë të guximshme mund t’i rezistojnë lartësive të mëdha, temperaturave të ftohta dhe madje edhe thatësirës.

Kur Vidale dhe kolegët e tij hodhën një vështrim më të afërt në veprën e artit, ata vunë re se fytyrat dhe gëzofi i dy të ashtuquajturave deve Bactrian në të vërtetë dukeshin më shumë si një kryqëzim midis një deveje baktrian dhe dromedar.

Dhe në vend të një hapësire të konsiderueshme midis dy gungave, kishte vetëm një dhëmbëzim të lehtë, një tipar që është vërejtur në hibridet e këtyre racave të deveve.