Termocentrali i tretë i qymyrit 'burim i ri i kancerit' për Kosovën - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Termocentrali i tretë i qymyrit ‘burim i ri i kancerit’ për Kosovën

NULL NULL
20/03/2018

Kosova është duke vuajtur nga ndotja më serioze e ajrit në vite. Tani dhe qeveria po planifikon të ndërtojë një central të ri të modernizuar me thëngjill.

Ky termocentral duhet të zëvendësojë dy bimë shumë të vjetra, shkaku më i madh i ndotjes së ajrit në vend.

Por banorët dhe aktivistët lokalë kanë frikë se nuk zgjidh asgjë, pasi në një artikull holandez të publikuar, thuhet se ndërtimi i një termocentrali të ri prej thëngjilli, mund të jetë një telash tjetër i shkaktimit të kancerit tek qytetarët e Kosovës, njofton Klan Kosova.

Në artikull më tej raportohet edhe për protestat e muajit shkurt, të cilat ndodhën në kryeqytetin e Prishtinës, kundër cilësisë së ajrit të keq.

Holandezja Nos.nl, po ashtu bën të ditur se në përgjithësi Ballkani konsiderohet rajoni më i ndotur në Europë.

”Në të gjitha vendet e ish-Jugosllavisë ekzistojnë gjashtëmbëdhjetë termocentrale të vjetëruara me thëngjill, të cilat janë më shumë ndotëse sesa gati 300 në të gjithë Bashkimin Europian”, theksohet tutje.

Duke qenë se ajri në Kosovë ka qenë i keq për vite, por meqenëse ambasada amerikane në Prishtinë po kryen matje strukturore, potencohet se kosovarët janë bërë më të vetëdijshëm për rreziqet shëndetësore.

Për disa vite, mjekët kanë parë një rritje të numrit të pacientëve me probleme të frymëmarrjes, sëmundjeve kardiovaskulare dhe kancerit. Simptomat janë më të zakonshmet në Obiliq, ku jetojnë më shumë se 20.000 njerëz në këmbët e dy impianteve me qymyr dhe tre minierave.

Megjithatë ndërtimi i një centrali të ri thëngjilli i quajtur Kosova C, në të njëjtën zonë po konsiderohet mëse i dëmshëm.

Të pakënaqur përsëri mbeten banorët e Obiliqit pasi sipas Ragip Rajcevcit, ky termocentral do të jetë një shkaktar tjetër i sëmundjeve vdekjeprurëse.

“Ata mund të na thonë se kjo fabrikë e re do të jetë e pastër. Por, për ne Kosova C është një burim i ri i kancerit. Ndërsa e tërë bota është e shqetësuar me alternativa të qymyrit, vendi ynë po ndërton një fabrikë qymyri’’ është shprehur ai, njofton Klan Kosova.

Fabrika e re duhet të finalizojë ndërtimin në vitin 2023. Grupet e veprimit kanë lobuar për vite me radhë për ta ndaluar këtë.

Sipas Haki Abazit nga KOSID argumenti i qeverisë se Kosova C po bëhet më pastër, është i pakuptimtë pasi sipas tij nuk ekzistojnë stacione të pastra të qymyrit. Ai në prononcimin e tij në Nos.nl thotë se sikurse vendet e tjera të Europës edhe Kosova duhet të investojë më tepër në energjinë e gjelbër, në vend që të ndërtojë një central elektrik me thëngjill.

Megjithatë Leotrim Sahiti nga ministria e ambientit, ka thënë se projekti me thëngjill është më i lirë dhe vendi nuk ka buxhet për projekte të shtrenjta të energjisë së gjelbër, njofton Klan Kosova.