Studimi: Pandemia shkaktoi ankth dhe depresion 33% tek të rriturit

Studimi: Pandemia shkaktoi ankth dhe depresion 33% tek të rriturit

NULL NULL
6 days më parë

Një e treta e të rriturve në Shtetet e Bashkuara raportojnë se kanë përjetuar simptoma ankthi ose depresioni si rezultat i pandemisë COVID-19, thotë një studim i botuar të premten nga JAMA Network Open.

Përveç kësaj, 30% thanë se vuanin nga stresi në lidhje me pandeminë dhe masat e bllokimit të vendosura për të përmbajtur përhapjen e virusit, treguan të dhënat, shkruan UPI, transmeton Klan Kosova.

Vetëm nën 12% treguan se ata kishin menduar për vetëvrasje që nga fillimi i pandemisë, thanë studiuesit.

Edhe pse shumica e atyre që raportuan probleme të shëndetit mendor në lidhje me krizën globale kishin një histori të diagnozave “psikiatrike”, më shumë se 15% e tyre nuk e bënë këtë, sipas studiuesve.

“Këto zbulime nënvizojnë ndikimin e gjerë që ka pasur pandemia … në jetën e njerëzve,” i tha UPI bashkëautori i studimit Mark Czeisler.

“Ne po i afrohemi shpejt 500,000 vdekjeve nga COVID-19, e cila ka një ndikim në ata individë dhe të dashurit e tyre … Përtej kësaj ka sfida në lidhje me kujdesin, qasjen në kujdesin mjekësor dhe natyrisht shëndetin mendor”, tha Czeisler, një studiues i Fulbright në Institutin Turner për Trurin dhe Shëndetin Mendor të Universitetit Monash në Australi.

Studiuesit kanë dokumentuar një rritje të çrregullimeve të shëndetit mendor në të gjithë vendin që nga fillimi i pandemisë, duke përfshirë një rritje të konsiderueshme të rasteve të depresionit.

Këto çështje u janë atribuar shqetësimeve në lidhje me virusin potencialisht të rrezikshëm për jetën, si dhe izolimit shoqëror dhe vështirësive ekonomike të shkaktuara nga masat e bllokimit të tilla si mbyllja e biznesit dhe shkollës.

Gjetjet bazohen në një sondazh të më shumë se 5,100 të rriturve nga Shtetet e Bashkuara të kryera në Shtator 2020, sipas Czeisler, i cili është gjithashtu një studiues në psikiatri në Brigham & Women Hospital në Boston.

Ky studim ishte një vijim i një sondazhi të ngjashëm me gati 5,500 të rritur në Sh.B.A në qershor, si pjesë e vlerësimit publik të vazhdueshëm të COVID-19, një vlerësim i shëndetit mendor të udhëhequr në shkallë kombëtare nga studiues në akademi dhe të tjerë me Qendrat e SH.B.A. Kontrolli dhe Parandalimi i Sëmundjeve, tha ai.

Punëtorët thelbësorë, ose ata që vazhduan të raportojnë në punët e tyre, madje edhe në kulmin e pandemisë, të tilla si punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe supermarketeve, kishin më shumë të ngjarë të raportonin probleme të shëndetit mendor në lidhje me COVID-19, thanë studiuesit.

Gati 50% e të anketuarve që identifikohen si punëtorë thelbësorë raportuan se kishin simptoma ankthi ose depresioni për shkak të pandemisë, ndërsa 46% treguan se kishin përjetuar stres, treguan të dhënat.

Pak më pak se 27% e punonjësve thelbësorë që u përgjigjën thanë se kishin mendime për vetëvrasje për shkak të COVID-19 dhe efekteve të tij në jetën e tyre, thanë studiuesit.