Studim: Shenjat e dëmtimit të trurit, më të mëdha te ata me COVID të rëndë, se te ata me Alzheimer

Studim: Shenjat e dëmtimit të trurit, më të mëdha te ata me COVID të rëndë, se te ata me Alzheimer

NULL NULL
4 months më parë

COVID-19, shpesh sjell simptoma të lehta të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes. Megjithatë, disa individë mund të përjetojnë sëmundje të rënda që kërkojnë shtrimin në spital. Kjo mund të ndodhë për shkak të pneumonisë dhe dëmtimit të mushkërive që shkaktojnë dështim të frymëmarrjes.

Për më tepër, manifestimet neurologjike ndodhin zakonisht te njerëzit e shtruar në spital me COVID-19. Çrregullimet neurologjike mund të përfshijnë encefalopati, konvulsione, goditje në tru, encefalit, sindromën Guillain-Barré dhe encefalomielit akut demielinizues.

Studiuesit në Shkollën e Mjekësisë të NYU Grossman kryen një studim që hetoi nëse njerëzit me COVID-19 që përjetonin komplikime neurologjike të reja gjatë shtrimit në spital kishin ngritur shënuesit e gjakut që tregonin dëmtim neurologjik.

Hulumtuesit publikuan rezultatet e studimit në revistën Alzheimer’s and DementiaTrusted Source.

“Është e qartë se virusi SARS-CoV-2 ka një prirje për të nxitur dëmtime vaskulare, duke synuar qelizat endoteliale dhe duke shkaktuar ndërprerje të barrierës gjaku-tru, si dhe duke nxitur neuroinflamacion të përgjithësuar. Citokinat si interleukina 6 dhe interleukina 1 janë shumë të ngritura në individët me COVID-19, dhe këto janë citokina që nxisin neurodegjenerimin dhe sëmundjen e Alzheimerit”, ka thwnw Dr. Thomas Wisniewski, bashkautor i studimit, profesor i neurologjisë, përcjell Klankosova.tv

“Në studimin tonë, ne u interesuam të shikojmë këto lloje biomarkerësh, pasi këta biomarkues janë ato që ne ndjekim në qendrën tonë kërkimore të sëmundjes Alzheimer për të parë përparimin e patologjisë së lidhur me Alzheimer dhe çrregullimeve të tjera neurodegjenerative”, shtoi ai.

Nw studim janw pwrjashtuar në mënyrë specifike pacientët që kanë një çrregullim njohës paraekzistues, ose dëmtim të lehtë kognitiv, për të parandaluar turbullimin e rezultateve.

Studimi SNaP Acute COVID ishte një studim prospektiv i 4 mijë e 491 pjesëmarrësve i kryer në katër spitale të Nju Jorkut midis 10 marsit dhe 20 majit 2020, i cili vlerësoi zhvillimin e ngjarjeve të reja neurologjike gjatë shtrimit akut të COVID-19.

Studimi mati shënuesit e gjakut duke përdorur një metodologji testimi ultrasensitive të quajtur teknologjia e grupit me një molekulë.

Komplikimet më të zakonshme neurologjike përfshinin encefalopati metabolike toksike (TME) në 63 për qind të pjesëmarrësve dhe dëmtim të trurit për shkak të uljes së oksigjenit ose rrjedhjes së gjakut në 46 për qind.