Studim: Kirurgët duhet të dëgjojnë muzikë gjatë operimeve

Studim: Kirurgët duhet të dëgjojnë muzikë gjatë operimeve

10 muaj më parë

Kirurgët duhet të dëgjojnë muzikën e Mozart-it, Bach-ut dhe Beethoven-it përderisa janë duke operuar tek pacientët, sugjeron një hulumtim i ri.

Shkencëtarët kanë gjetur se mjekët janë më të saktë dhe më të shpejtë kur punojnë me muzikë klasike në sfond.

Sidoqoftë, efektet që rritin performancën funksionojnë vetëm kur meloditë luhen me vëllim të ulët ose të mesëm.

Results showed doctors are more accurate and faster when they work with classical music in the background

Ekspertët e Universitetit Dundee, të cilët drejtuan studimin, thanë se muzika me zë të lartë mund të jetë e dëmshme për pacientët sepse shpërqendron kirurgët.

Michael El Boghdady dhe kolegët e tij analizuan 18 studime ekzistuese në ‘efektin Mozart’, i cili nuk pranohet gjerësisht.

Disa shkencëtarë thonë se të dëgjuarit e muzikës së lehtë – siç është ajo e prodhuar nga kompozitori austriak – mund të zvogëlojë nivelin e stresit dhe të përmirësojë përqendrimin.

Rishikimi i fundit i teorisë siguroi ‘prova të forta shkencore’ se efekti është real dhe mund të ofrojë përfitime për kirurgët.