Studim: Antitrupat në qumështin e gjirit mbeten për 10 muaj pas infektimit me COVID-19

Studim: Antitrupat në qumështin e gjirit mbeten për 10 muaj pas infektimit me COVID-19

NULL NULL
3 weeks më parë

Gratë gjidhënëse të infektuara me COVID-19 vazhdojnë të sekretojnë antitrupa neutralizues të virusit në qumështin e tyre deri në 10 muaj. Megjithëse fëmijët e vegjël janë më pak të rrezikuar për të rëndim të gjendjes pas infektimit me koronavirus sesa njerëzit e moshuar ose ata me sëmundje kronike, afërsisht një në 10 foshnje nën moshën një vjeç do të ketë nevojë për kujdes të konsiderueshëm spitalor nëse infektohet.

Antitrupat në qumështin e gjirit janë disi të ndryshëm nga antitrupat Immunoglobulin G (IgG) që mbizotërojnë në gjak dhe krijohen nga vaksinimi, edhe pse disa prej tyre sekretohen edhe në qumështin e gjirit. Antitrupi kryesor është Imunoglobulina Sekretare (IgA), e cila ngjitet në rreshtimin e traktit të frymëmarrjes dhe zorrëve të foshnjave, duke ndihmuar në bllokimin e viruseve dhe baktereve që të hyjnë në trupin e tyre, raporton Theguardian, transmeton Klankosova.tv.

Megjithëse studiuesit kishin zbuluar më parë antitrupa kundër Sars-CoV-2 në qumështin e gjirit, ishte e paqartë nëse ata mund të neutralizonin virusin, ose sa kohë gratë vazhdojnë t’i prodhojnë ato pasi të infektohen me koronavirus.

Për ta zbuluar, drejtuesja e kërkimit, Dr Rebecca Powell dhe kolegët morën mostra të qumështit të gjirit nga 75 gra që ishin shëruar nga COVID-19, dhe zbuluan se 88% përmbanin antitrupa IgA. Në shumicën e rasteve këto ishin të afta të neutralizonin Sars-CoV-2, që do të thotë se mund të bllokonin infeksionin. Matjet e mëtejshme zbuluan se gratë vazhduan të sekretojnë këto antitrupa deri në 10 muaj.

“Do të thotë që nëse vazhdoni të ushqeni me gji, ju ende i jepni ato antitrupa në qumështin tuaj,” tha Powell, e cila paraqiti rezultatet në Simpoziumin Global të Ushqyerjes me Gji dhe Laktacion.

Ekipi i saj gjithashtu hetoi transferimin e antitrupave specifikë të koronavirusit në qumështin e gjirit në 50 gra pas vaksinimit me Pfizer, Moderna, ose Johnson & Johnson. Të gjitha gratë që u injektuan me vaksinën Moderna, dhe 87% e atyre që morën vaksinën Pfizer kishin antitrupa IgG specifike të koronavirusit në qumështin e tyre, ndërsa 71% dhe respektivisht 51%  kishin antitrupa IgA specifike për virusin. Për vaksinën Johnson & Johnson vetëm 38% e grave kishin antitrupa IgG dhe 23% kishin antitrupa IgA kundër koronavirusit në qumështin e tyre.