21:30, 16 Korrik 2019

Anoreksia është më shumë se një çrregullim mendor dhe ka origjinë në gjenet e një personi që kontrollojnë metabolizmin e tyre fizik, gjithashtu, sugjeron hulumtimi.

Një studim ka gjetur njerëz me sëmundjen që mund të kenë organe më pak të afta për të ruajtur dhjamin, si dhe një shans më të lartë për të marrë një sëmundje mendore obsesive, njofton Klan Kosova.

Metabolizmi i dikujt është një grup reagimesh kimike që ndihmojnë trupin të përdorë energji nga ushqimi dhe kur nuk funksionon, mund të zhvillohet një çrregullim metabolik.

Për shembull, diabeti i tipit 2 zhvillohet kur sistemi digjestiv i dikujt nuk mund të thithë siç duhet sheqerin – anoreksia tani mendohet të ketë një bazë të ngjashme fizike.

Anoreksia ka shkallën më të lartë të vdekshmërisë së ndonjë sëmundjeje psikiatrike për shkak të humbjes ekstreme të peshës që mund të shkaktojë.

Dhe studiuesit thanë se identifikimi i shkakut të vërtetë mund të shpjegojë pse normat e rimëkëmbjes kanë qenë kaq të dobët historikisht dhe ndihmojnë në rritjen e tyre në të ardhmen.

Konkurs Pune

Lexo më shumë