Sindroma e Havanës zgjerohet, evakuohet një oficer i CIA-s nga Serbia

Sindroma e Havanës zgjerohet, evakuohet një oficer i CIA-s nga Serbia

NULL NULL
4 weeks më parë

CIA ka evakuuar një oficer të inteligjencës, i cili shërbente në Serbi javët e fundit, pasi pësoi lëndime serioze neurologjike të njohura si Sindroma e Havanës.

Incidenti në Ballkan, është i fundit në atë që zyrtarët e përshkruajnë si një zgjerim i vazhdueshëm i sulmeve ndaj spiunëve dhe diplomatëve amerikanë, nga sulmues të panjohur, duke përdorur atë që zyrtarët qeveritarë dhe shkencëtarët dyshojnë se është një lloj sulmi i ” drejtimit të burimit të energjisë”.

“Në 60 deri në 90 ditët e kaluara, ka pasur një numër rastesh të tjera të raportuara në tokën amerikane dhe në nivel global”, ka thënë Dr. James Giordano, një profesor i neurologjisë në Universitetin Georgetown i cili po këshillon qeverinë amerikane për këtë çështje.

Sulmet e vazhdueshme, të cilat mund të shkaktojnë marramendje, humbje të kujtesës dhe çështje të tjera shëndetësore, kanë shkaktuar zhgënjim brenda qeverisë amerikane dhe kanë prishur moralin në Departamentin e Shtetit dhe Agjencinë Qendrore të Inteligjencës, thanë zyrtarët dhe ish -zyrtarët amerikanë.

Sipas tyre, disa diplomatë profesionistë dhe spiunë kanë ngurruar të marrin poste jashtë shtetit për veten dhe familjet e tyre.

Zëdhënësi i CIA -s tha se agjencia po bën gjithçka që mundet për të mbrojtur oficerët e saj. Drejtori i CIA–s, William Burns, ka bërë ndryshime në Zyrën e Shërbimeve Mjekësore të agjencisë dhe trefishoi numrin e stafit mjekësor të fokusuar në këtë çështje, tha zëdhënësi.

Incidentet e pashpjegueshme shëndetësore njihen si Sindroma Havana, sepse u shfaqën për herë të parë mes diplomatëve amerikanë dhe oficerëve të inteligjencës në Kubë në fund të vitit 2016. Simptomat përfshijnë marramendje, dhimbje koke, lodhje, nauze, ankth, vështirësi njohëse dhe humbje të kujtesës.

Që atëherë, sulmet janë raportuar në Kinë, Kolumbi, Austri dhe Gjermani, së bashku me ato në Serbi, Indi dhe Vietnam.

Derisa rreth 200 punonjës të qeverisë amerikane janë prekur, zyrtarët paralajmërojnë se është e vështirë të përcaktohet një numri i saktë, sepse secili rast duhet të verifikohet në mënyrë mjekësore dhe simptomat e disa individëve përfundojnë me shpjegime të tjera.

Pesë vjet pasi u shfaqën simptomat e para, qeveria amerikane ende nuk ka përcaktuar se kush qëndron prapa sulmeve dhe çfarë mekanizmi po përdoret.

Drejtori i Inteligjencës Kombëtare, Avril Haines, ka mbledhur një grup oficerësh të inteligjencës dhe shkencëtarë të jashtëm për të provuar të përcaktojnë mekanizmin ose pajisjen e përdorur në këto sulme. Raporti i tij pritet të bëhet këtë vjeshtë, edhe pse nuk është e qartë se çfarë do të bëhet publike.

Disa zyrtarë dhe ish -zyrtarë amerikanë dyshojnë se Rusia qëndron pas sulmeve, megjithëse asnjë provë publike për këtë nuk është shfaqur dhe Moska i ka mohuar akuzat.