17:53, 8 Nëntor 2019

Asnjëherë nuk është vonë që të filloni të ushtroheni, sipas një studimi të madh që zbuloi se mbi 60-ta aktivë ulnin rrezikun e tyre për sulm në zemër dhe goditje në tru.

Njerëzit të cilët shkuan nga të qenët i ulur në punën jashtë tre ose katër herë në javë zvogëluan rrezikun e tyre për probleme të zemrës deri në 11 përqind në krahasim me ata që nuk ushtronin, transmeton Klan Kosova.

Dhe niveli i aktivitetit të nevojshëm për të shkaktuar një ndryshim ishte i barabartë me vetëm një orë vrapim në javë – më pak se 75 deri në 150 minuta të rekomanduara nga Spitali Kombëtar Britnaik.

Studimi i më shumë se një milion njerëzve zbuloi që ata që punonin pesë herë në javë, por ndaluan se rreziku i tyre u rrit me 27 përqind.

Studiuesit në Korenë e Jugut thanë se gjetjet e tyre ishin të dukshme edhe tek njerëzit me aftësi të kufizuara dhe gjendjet kronike siç janë presioni i lartë i gjakut ose diabeti tip 2.

Ata kanë nxitur mjekët që të përshkruajnë aktivitet fizik për pacientët më të moshuar në një përpjekje për të parandaluar problemet kryesore shëndetësore.

Konkurs Pune

Lexo më shumë