Rumania mbetet prapa në BE me vaksinim (VIDEO)

Rumania mbetet prapa në BE me vaksinim (VIDEO)

NULL NULL
3 weeks më parë

Pacientët me koronavirus po mbushin njësitë e kujdesit intensiv rumun në fund të shtatorit, pasi normat e vaksinimit në vend mbeten shumë poshtë mesatares së Bashkimit Evropian – vetëm një e treta e të rriturve u goditën plotësisht.

Rreth 72% e të rriturve në Bashkimin Evropian janë vaksinuar plotësisht kundër COVID-19, por në disa vende të BE-së lindore vaksinimi i ulët rrezikon të mbushë spitalet mes një rritjeje vicioze të infeksioneve për shkak të përhapjes së shpejtë të variantit Delta.

Rumania dhe Bullgaria kanë mbetur shumë prapa si dy vendet më pak të vaksinuara të BE-së, me vetëm 33% dhe 22% të popullsisë së tyre të rritur të vaksinuar plotësisht kundër COVID-19, respektivisht, duke bërë që autoritetet të shtrëngojnë masat, raporton AP, transmeton Klankosova.tv.

Franca, Spanja dhe Portugalia, janë vendet të cilat kanë tejkaluar mbulimin prej 80%, dhe kufizimet e COVID-19 po lehtësohen.

Stella Kyriakides, komisionerja e shëndetësisë e BE -së, tha muajin e kaluar se “hendeku shqetësues” ka nevojë për “trajtim urgjent”.

Por marrja e vaksinës ka mbetur e ulët edhe në shumë prej vendeve lindore të bllokut. Sllovakia, Kroacia dhe Letonia kanë vaksinuar rreth 50% të të gjithë të rriturve.

Shefi i njësisë së kujdesit intensiv të Institutit Marius Nasta, Cadar Genoveva tha se shtretërit ishin në “100% kapacitet” dhe se 98% e pacientëve të tyre ishin të pavaksinuar, transmeton Klankosova.tv.