9:19, 21 Gusht 2019

Nëse pemët mund të flisnin, ky bonsai sigurisht që do të kishte shumë për të thënë.

E mbjellur në 1625, kjo pishë e bardhë japoneze, ka jetuar shumë histori në afro 400 vitet e saj, njofton Klan Kosova.

Aktualisht ndodhet në Arboretum Kombëtar të SHBA-ve në Washington D.C., ai ishte dhuruar në Shtetet e Bashkuara nga mjeshtri i bonsai Masaru Yamaki në 1976.

Pak dinte Arboretum se kjo bimë miniaturë mbante një sekret të veçantë.

Familja Yamaki kishte jetuar vetëm dy milje nga ku forcat amerikane hodhën bombën atomike në Hiroshima në 1945. Kjo ngjarje e tmerrshme vrau 140,000 njerëz dhe la efekte të qëndrueshme në qytet, por Yamaki, familja e tij dhe bonsai – të gjithë ishin brenda gjatë shpërthimit — u lanë kryesisht të padëmshëm.

Yamaki më vonë i dhuroi pemën Muzeut Kombëtar Bonsai & Penjing përpara dyvjetorit amerikan, duke mos thënë asnjëherë fjalë për historinë e saj unike.

Lidhja e pishës së bardhë me Hiroshiman u zbulua vetëm në 2001, kur nipërit e Yamaki zhvilluan një vizitë befasuese në koleksion. Dhe ndërsa muzeu nuk reklamon këtë pjesë të historisë së bonsai, duke preferuar të theksojë se është një dhuratë miqësie midis dy kombeve, së fundmi ka shtuar informacione në lidhje me historikun e saj me Hiroshiman.

 

Konkurs Pune

Lexo më shumë