11:15, 21 Gusht 2019

Më shumë gra mund të përfitojnë nga testimi i gjeneve për kancerin trashëguesr të gjirit ose vezores.

Kjo veçanërisht nëse ato tashmë kanë mbijetuar kancerin një herë, ka thënë një grup me ndikim shëndetësor të martën, njofton Klan Kosova.

Në çështje janë gjenet e quajtura BRCA1 dhe BRCA2.

Kur ato janë të përziera, trupi nuk mund të riparojë ADN-në e dëmtuar gjithashtu, duke rritur në masë të madhe shanset e kancerit të gjirit, vezores dhe disa kancere të tjera.

Testimi i gjeneve lejon që gratë e prekura të konsiderojnë hapa për të ulur rrezikun e tyre, siç është vendimi i aktores Angelina Jolie për t’i nënshtruar një mastektomie parandaluese disa vjet më parë.

Shumica e kancerit nuk shkaktohen nga mutacionet BRCA – ato përbëjnë 5% deri në 10% të kancerit të gjirit dhe 15% të kancerit të vezoreve – kështu që testet e gjeneve nuk janë për të gjithë.

Por grupi i mutacioneve në familje dhe Task Force për Shërbimet Parandaluese të SHBA ka rekomanduar prej kohësh që mjekët të kontrollojnë gratë që kanë të afërm me kancere të lidhura me BRCA dhe t’i referojnë ata që mund të përfitojnë nga testimi i gjeneve te një këshilltar gjenetik për t’i ndihmuar ata të vendosin.

Të martën, grupi i punës zgjeroi atë këshilla, duke u thënë mjekëve të kujdesit parësor se ata gjithashtu duhet të vlerësojnë rrezikun e grave nëse ato janë pastruar pasi keni kancere të tjera të lidhura me BRCA, ose të përkatësisë etnike me rrezik të lartë, si çifutët Ashkenazi, njofton Klan Kosova.

Konkurs Pune

Lexo më shumë