Meshkujt e vetmuar rrezikojnë të kenë kancer

Meshkujt e vetmuar rrezikojnë të kenë kancer

NULL NULL
5 days më parë

Vetmia është e lidhur me kancerin tek meshkujt.

Megjithëse mund të tingëllojë çuditshëm, izolimi shoqëror me parë është shoqëruar me një rrezik të lartë të vdekjes në mesin e pacientëve me kancer.

Shkëncëtarët nga Universiteti i Finlandës Lindore analizuan 2.570 burra të moshës mesatare mbi 20 vjet.

Burrat që vlerësohej se ishin të vetmuar kishin rreth 10% më shumë gjasa për të pasur kancer, tregojnë rezultatet.

Është sugjeruar se njerëzit e izoluar mund të jenë më pak të motivuar për të ushtruar rregullisht, për të ngrënë mirë ose për të pirë në mënyrë të duhur. Sidoqoftë, rezultatet finlandeze mbetën të njëjtat pasi u përshtatën me stilin e jetës së burrave.

Pjesëmarrësit të cilët ishin vetëm në fillim të studimit dhe më vonë patën kancer kishin gjithashtu më shumë të ngjarë të vdisnin me sëmundjen sesa homologët e tyre të bashkuar.

Edhe pse është e paqartë, vetmia mund të shkaktojë stres që prish hormonet dhe sistemin imunitar të një personi. Izolimi gjithashtu mund të shkaktojë inflamacion që “para-disponon me lloje të ndryshme të kancerit”.

Ndërsa pirja e duhanit, mbipesha dhe marrja e tepërt e alkoolit kanë qenë në mënyrë të përsëritur të lidhura me sëmundjen, kërkimet për “efektet e faktorëve psikosocialë, siç janë vetmia dhe izolimi shoqëror, janë të pakta”, shkruajnë shkencëtarët finlandezë në revistën Psychiatry Research.

Për të mësuar më shumë, ekipi analizoi mbi 2,000 burra të moshës 42 deri 61 vjeç.

Prej tyre, 649 (25%) u diagnostikuan me kancer gjatë dy dekadave të ardhshme, nga të cilët 283 vdiqën gjatë periudhës së ndjekjes.

Pacientët me kancer të cilët ishin beqarë, të divorcuar ose të ve kanë jetuar mesatarisht 7,851 ditë pas diagnozës, krahasuar me 8,533 ditë midis atyre që ishin të martuar ose bashkëjetonin me një partner – një ndryshim i rëndësishëm statistikisht.

“Mbështetja sociale” mund të jetë e rëndësishme pas diagnostikimit për të ndihmuar një pacient me kancer “të fillojë trajtimin në përputhje me protokollin e përshkruar të trajtimit”, thotë studimi, transmeton Klan Kosova.