Lubonja për ngacmimet seksuale: Ka skandale të mëdha në administratë

Lubonja për ngacmimet seksuale: Ka skandale të mëdha në administratë

NULL NULL
2 years më parë

Analisti i njohur, Fatos Lubonja, ka komentuar zhvillimet e fundit në vend nga studio e rubrikës ‘Opinion’ në News24.

Fillimisht biseda në studio me gazetarët Ola Bruko dhe Edvin Parruca u ndal tek abuzimet apo ngacmimet seksuale duke marrë shkas nga rasti i fundit i policit në Malësi të Madhe që u arrestua pasi ngacmoi seksualisht një 15-vjeçare.

Lubonja tha se rasti është edhe më i rëndë pasi bëhet fjalë për një polic që sipas tij duhet të na mbrojë.

‘Kultura jonë është më konservatore në këtë drejtim dhe kjo shoqërohet njëkohësisht dhe me kulturën e dhunës në përgjithësi që ne e kemi dhe më të fortë.

Bëhet e rëndë kur mëson se këtu është një polic dhe kuptohet se është njeriu që duhet të na mbrojë. Këtu lind gjithë problemi i madh se sa i kemi të edukuar njerëzit e policisë si shërbëtorë dhe sa abuzojnë me pushtetin ndaj nesh.

Nuk është çështje abuzimi seksual është kulturë e përgjithshme. Është një llambë e ndezur që tregon që është një problem shumë më i madh dhe që duhet parë në kompleksitetin e vet’, deklaroi Lubonja.

Por edhe për një mjeshtër të fjalëve si Lubonja kur bëhet fjalë për denoncime konkrete është e vështirë të gjenden fjalët. Ai tha se është në dijeni të rasteve skandaloze të abuzimit në administratë por se s’mund të flasë kur vetë viktimat nuk flasin.

‘A mund të ketë një #meto dhe në Shqipëri? Është e vështirë ende shoqëria shqiptare për të denoncuar të tilla gjëra. Nuk është puna vetëm tek denoncimi i gjërave seksuale. Çfarë shohim me atë që ndodh në SHBA që gjithsesi një pushtet shumë i fuqishëm abuzon seksualisht në këtë rast duke pasur pushtetin dhe ka një lloj ndrojtje se ky të shkatërron karrierën ose të ardhmen.

E pastaj në një moshë tjetër këto aktoret e famshme apo modelet kur kanë fituar ndërgjegjësimin më të madh kanë denoncuar. Kam përshtypjen që këtu në Shqipëri ndodhin shumë nga këto ngjarje nëpër administratat tona të ndërtuara mbi hierarki vertikale ku shefi është gjithçka, që nga nivelet më të larta ka dhunime, s’po them vetëm seksuale por edhe poshtërime të vartësve që nuk denoncohen.

Madje në mënyrë skandaloze do thosha unë, di raste konkrete që ndodhin gjëra të tilla por njerëzit ikin në rastin më të mirë, por nuk e thonë. Po them njerëz, raste që e bëjnë ikjen nga një pushtet, institucion i caktuar e nuk denoncojnë kur duhet ta bëjnë. Nuk dua ta trajtoj problemin në mënyrë konkrete, por dua ta trajtoj në përgjithësi’, u shpreh Lubonja.