KMDLNJ: Provokim politik mbajtja e liturgjisë së Kishës Ortodokse Serbe - Klan Kosova

Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

KMDLNJ: Provokim politik mbajtja e liturgjisë së Kishës Ortodokse Serbe

NULL NULL
10/06/2021

Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut (KMDLNJ) ka reaguar ashpër ndaj mbajtjes së liturgjisë fetare në oborrin e Kampusit Universitar të Prishtinës nga Kisha Ortodokse Serbe, duke e quajtur këtë si një provokim politik në prag të vazhdimit të dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Mediat serbe sot raportuan se Kisha Ortodokse Serbe ka mbajtur liturgji fetare në kishën në oborrin e Kampusit Universitar të Prishtinës, për herë të parë që pas përfundimit të luftës.

Në reagimin e saj, KMDLNJ përkujton se kisha ortodokse në hapësirën e UP “Hasan Prishtina” në Prishtinë ishte ndërtuar në kohën e okupimit të hapësirës universitare nga regjimi serb dhe në bazë të ligjeve diskriminuese.

“Kjo kishë që moti është dashur të zhvendoset nga ajo hapësirë dhe vetëm oportuniteti politikë i politikanëve vendorë dhe kërcënimi i faktorit ndërkombëtarë e ka mbajtur mbi këmbë. KMDLNj e njeh dhe respekton të drejtën e ushtrimit të drejtave dhe lirive fetare për të gjithë besimtarët në bazë të bindjeve dhe vullnetit por e kundërshton manipulimin e fesë për qëllime politike”, thuhet në reagim.

Rasti i mbajtjes së liturgjisë në një objekt të papërfunduar dhe me status të parregulluar, KMDLNJ e konsideron si provokim.

“Kisha Ortodokse serbe, e sigurt se për shkak të ndjeshmërisë së situatës politike në Kosovë askush nuk do të intervenojë e ka keqpërdorur për qëllime politike një aktivitet shpirtërorë dhe fetar. Këso aktivitete nuk duhet të lejohen në të ardhmen aq më parë që në Prishtinë dhe rrethinë ka hapësira të mjaftueshme dhe funksionale për ushtrim të aktiviteteve fetare, thuhet më tej në reagim.

KMDLNJ tërheq vërejtjen se këto veprime provokuese të KOS – mund dhe do të provokojnë reagimin e studentëve të UP-së, me pasoja të paparashikueshme. Institucionet e Kosovës duhet të veprojnë që të parandalojnë eskalimin e situatës ndryshe do të marrin përgjegjësi për pasojat e mundshme.

Ndryshe, Kisha Ortodokse serbe ka qenë nxitësja kryesore për fillimin e luftërave në ish-Jugosllavi dhe përkrahësja e vazhdueshme e kriminelit Millosheviq, si dhe e ka bekuar çdo serb që ka shkuar në luftërat që Serbia i ka bërë në Slloveni, Kroaci, Bosnje dhe së fundi edhe në Kosovë.