Këshilla për prindërit se si të identifikojnë ankthin social tek adoleshentët - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Këshilla për prindërit se si të identifikojnë ankthin social tek adoleshentët

NULL NULL
29.01.2023 11:12

Ankthi social, i njohur gjithashtu si fobi sociale, është një çështje ankthi që karakterizohet nga ndjenja të forta frike, nervozizmi dhe shqetësimi në situata sociale. Është një frikë e fortë, e vazhdueshme për t’u vëzhguar dhe gjykuar nga të tjerët.

Sipas ekspertëve, ankthi social mund të bëhet aq i rëndë saqë shpesh mund të çojë në shmangien e aktiviteteve të tilla si shkuarja në punë ose shkollë, takimi me njerëz të rinj apo edhe largimi nga shtëpia. Kjo mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në cilësinë e jetës së një adoleshenti, prandaj bëhet thelbësore të identifikohet ankthi social për ofrimin e ndihmës dhe mbështetjes.

Në një intervistë me HT Lifestyle, profesori Usha Patel renditi disa shenja dhe simptoma të çrregullimit të ankthit social:

  • Vetëdija e tepërt në situatat e përditshme
  • Frikë ekstreme për t’u turpëruar ose poshtëruar para të tjerëve
  • Shmangia e situatave sociale
  • Shqetësim intensiv për ngjarjet e ardhshme sociale
  • Simptoma fizike si dridhje, djersitje ose rrahje zemre kur përballen me një situatë sociale

Shkenca e Sjelljes është një udhëzues zbulues për prindërit dhe mësuesit për të ndryshuar sjelljen dhe për të ndihmuar studentët të ndërtojnë elasticitet dhe “aftësi të karakterit”. Teknikat e përdorura fokusohen në ndërtimin e aftësive jo njohëse, rritjen e inteligjencës së tyre emocionale dhe ndihmën e tyre për t’u marrë me çështjet e ankthit social, ndërkohë që i ndihmojnë fëmijët të zhvillojnë modele të të menduarit pozitiv, përcjell Klankosova.tv

Profesori sugjeroi këshillat e mëposhtme për t’u marrë me ankthin social:

  1. Mbani një orar të rregullt e të shëndetshëm që përfshin stërvitje dhe gjumë të mjaftueshëm për të pakësuar simptomat e ankthit. Ulni ndjenjat negative fizike të ankthit social duke praktikuar vëmendjen, meditimin, jogën, frymëmarrjen e thellë dhe relaksimin e muskujve.
  2. Filloni me punën që ju frikëson më pak dhe shikoni nëse mund ta detyroni veten ta përfundoni atë. Së shpejti do të ndiheni më të qetë në situata që ju shqetësojnë.
  3. Nxitja e një mendësie pozitive përmes seancave të trajnimit gjithashtu ndihmon në ndërtimin e marrëdhënieve, përmirëson shëndetin mendor dhe fokusohet në edukim.
  4. Të ndihmosh adoleshentët të zhvillojnë aftësi funksionale ekzekutive që i ndihmojnë ata të planifikojnë, të përqendrohen, të kenë sukses dhe të këmbëngulin drejt qëllimeve afatgjata, i ndihmon ata të përballen në mënyrë efektive me ankthin social.