17:30, 11 Shkurt 2019

Banorët e Gjenevës të dielën votuan për një ligj të ri të “laicizmit”, i cili midis të tjerash do t’i ndalonte zyrtarët e zgjedhur dhe punonjësit publikë të mbanin simbole fetare të dukshme.

Më shumë se 55 për qind e votuesve në kantonin zviceran mbështetën ligjin, rezultatet përfundimtare treguan, pavarësisht paralajmërimeve se kjo mund të çojë në diskriminim, veçanërisht të grave muslimane. Disa kritikë mendojnë se mund të shkelë kushtetutën.

Kantoni i Gjenevës, i cili për shekuj ka qenë një qendër e lirisë dhe tolerancës fetare, po përpiqet të zëvendësojë një ligj mbi librat që nga viti 1907, shkruan albinfo.ch përcjellë Klan Kosova.

Ambicia e deklaruar e ligjit të ri është të zgjerojë dialogun midis grupeve fetare dhe shtetit dhe të përcaktojë më mirë kufijtë e shprehjes fetare në sferën publike.

Përkrahësit thonë se kjo do të ndihmojë në sqarimin e parimeve ekzistuese në Kushtetutën e Gjenevës për të mbrojtur lirinë fetare të besimtarëve dhe jo besimtarëve, përcjell albinfo.ch

Mësuesit në Gjenevë tashmë janë të ndaluar të mbajnë simbole fetare të dukshme, duke përfshirë hixhabin. Teksti i ri do ta shtrijë këtë ndalim tek zyrtarët e zgjedhur dhe çdo punonjës publik lokal ose kantonal që vjen në kontakt me publikun.

Konkurs Pune

Lexo më shumë