Ekzaminimet e syve mund të ndihmojnë në identifikim për rrezik të demencës te të moshuarit - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Ekzaminimet e syve mund të ndihmojnë në identifikim për rrezik të demencës te të moshuarit

NULL NULL
19/08/2022

Ekzaminimet e syve te të moshuarit mund të kapin më shumë sesa thjesht probleme me shikimin.

Një studim i ri forcon dëshmitë se disa lloje të problemeve të shikimit mund të tregojnë një rrezik të lartë të demencës.

Akademia rekomandon që të gjithë të rriturit e shëndetshëm të bëjnë një ekzaminim bazë të syrit me një okulist deri në moshën 40 vjeç. Të moshuarit mbi moshën 65 vjeç duhet të bëjnë vizitë te okulisti  çdo një deri në dy vjet.

“Ky studim duhet të forcojë dëshirën tonë për t’i mbrojtur sytë teksa plakemi. Duke vepruar kështu përfitojmë në shëndetin tonë të përgjithshëm dhe gjithashtu kjo mund të ndihmojë në mbrojtjen e shëndetit tonë njohës”, thotë okulisti J. Kevin McKinney, MD, anëtar i Akademisë dhe specialist i glaukomës.

Balancimi i vizionit me shkathtësinë mendore

Mjekët kanë vëzhguar prej kohësh një lidhje midis humbjes së shikimit dhe rënies njohëse. Shumë studime kanë treguar se të moshuarit me shikim të dëmtuar kanë dyfish rrezikun e zhvillimit të kushteve si çmenduria dhe sëmundja Alzheimer.

Një studim gjithëpërfshirës i 1200 të rriturve forcon provat për këtë lidhje. Studiuesit monitoruan vizionin e të rriturve me demencë për 16 vjet, duke kontrolluar tre lloje të ndryshme të humbjes së shikimit. Ata gjithashtu matën gjuhën, kujtesën, vëmendjen dhe masat e ndryshme të shkathtësisë mendore të të rriturve, duke përfshirë aftësitë për të planifikuar, për t’i kushtuar vëmendje, për të mbajtur mend udhëzimet dhe për të mashtruar detyra të shumta.

Rënia njohëse lidhet me tri lloje të humbjes së shikimit

Ja çfarë zbuloi studimi i ri:

  • Njerëzit me mprehtësinë vizuale më të keqe kishin rrezikun më të madh të rënies së gjuhës dhe kujtesës
  • Ata që kishin vështirësi në zbulimin e objekteve të vendosura në sfonde me ngjyra të ngjashme, të njohur gjithashtu si ndjeshmëria ndaj kontrastit, kishin rrezik më të lartë të rënies së gjuhës, kujtesës, dhe vëmendjes.
  • Njerëzit me perceptim të dobët të thellësisë janë në rrezik të shtuar për rënie të gjuhës dhe kujtesës

Kritikët vërejnë se studimi u mbështet në testet e gatishmërisë mendore që kërkonin vizion të mirë, gjë që mund të kishte turbulluar rezultatet. Për më tepër, studimi u fokusua në të rriturit kryesisht të bardhë, të arsimuar mirë, të moshuar, kështu që gjetjet mund të mos jenë të vërteta në popullatat e tjera.

A shkakton demencë humbja e shikimit? Apo çmenduria shkakton humbje të shikimit?

Nuk është e qartë nëse humbja e shikimit shkakton çmenduri, ose anasjelltas. Një studim i kohëve të fundit sugjeron se mund të shkojë në të dyja drejtimet: njerëzit e moshuar me çmenduri kanë më shumë gjasa se të tjerët të zhvillojnë dëmtim të shikimit dhe ata me dëmtim të shikimit kanë më shumë gjasa të zhvillojnë demencë. Nevojiten më shumë studime për të përcaktuar nëse – dhe si – këto kushte janë të lidhura.

Shkaqet e zakonshme të humbjes së shikimit përfshijnë degjenerimin makular, glaukomën dhe kataraktet. Është e mundur që disa kushte shëndetësore të ndikojnë si në shikim ashtu edhe në njohje. Ose humbja e shikimit kontribuon në depresion ose izolim social, gjë që nga ana tjetër mund të ndikojë në njohjen e problemit. Një studim i fundit nga Koreja e Jugut zbuloi se njerëzit me dëmtime si në shikim ashtu edhe në dëgjim kanë dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë demencë sesa njerëzit me vetëm një ose asnjërin dëmtim.

Por gjetjet e reja zbulojnë një gjë të rëndësishme: rëndësinë e ekzaminimeve të rregullta të syve për të moshuarit. Ekzaminimet e syve jo vetëm që mund të ndihmojnë në kapjen e hershme të humbjes së shikimit – por ato gjithashtu mund të ndihmojnë në identifikimin e të moshuarve në rrezik të demencës.