ZPS ofron të dhëna rreth dëshmive që Selimi, Krasniqi e Veseli dhanë si të dyshuar dhe si dëshmitarë - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

ZPS ofron të dhëna rreth dëshmive që Selimi, Krasniqi e Veseli dhanë si të dyshuar dhe si dëshmitarë

NULL NULL
13.03.2023 12:25
Krasniqi, Selimi, Veseli

Në një shkresë të Zyrës së Prokurorit të Specializuar (ZPS) janë dhënë informata rreth deklaratave që Rexhep Selimi, Jakup Krasniqi dhe Kadri Veseli kishin dhënë në cilësi të dyshuarve dhe dëshmitarëve.

Selimi thuhet se dha dëshmi për ZPS-në në cilësinë e të dyshuarit në nëntor të vitit 2019.

“Gjatë intervistës së ZPS-së në nëntor 2019, SELIMI iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi dëshmi për ngjarjet gjatë periudhës përkatëse, duke përfshirë, por pa u kufizuar në: (i) anëtarësimin e tij në UÇK (ii) përfshirjen dhe udhëheqjen e tij në Departamentin Operativ të UÇK-së;  (iii) marrëdhëniet e tij me, ndër të tjera, Sylejman SELIMI,Azem SYLA, Jakup KRASNIQI, dhe Bislim ZYRAPI, (iv) anëtarësimi dhe detyrat e tij brenda Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së, si dhe funksionimi i tij(v) transporti i armëve në Kosovë (vi) menaxhimi i rekrutëve të rinj të UÇK-së; (vii) komunikimi ndërmjet Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së dhe pjesëtarëve të UÇK-së;(viii) roli i Drenocit si bazë furnizimi;(ix ) detyra e tij për ngritjen, strukturimin dhe organizimin e njësive operative; (x) ngritjen e zonave operative; (xi) Policia Ushtarake e UÇK-së;(xii) beteja e Rahovecit; (xiii) e tij roli si ministër i rendit publik në qeverinë e përkohshme;(xiv) përcaktimi dhe trajtimi/veprimet ndëshkuese ndaj të ashtuquajturve ‘bashkëpunëtorë’;  (xv) ‘lufta speciale’;  dhe (xvi) njohuritë e tij dhe të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së për vendet e paraburgimit”, thotë shkresa e ZPS.

Tutje, thuhet se Selimi dha dëshmi edhe në shkurt të vitit 2020.

“Gjatë intervistës së ZPS-së në shkurt 2020, SELIMI iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi dëshmi rreth ngjarjeve gjatë periudhës përkatëse, duke përfshirë por pa u kufizuar në: (i) anëtarësimin dhe rolin e tij në UÇK;(ii) Shtabin e Përgjithshëm të UÇK-së, anëtarët e tij, komunikimet , takimet, konsultimet dhe proceset e vendimmarrjes; (iii) emërimi i komandantëve; (iv) marrëdhënia e tij me Sylejman SELIMI dhe marrëdhëniet ndërmjet disa anëtarëve të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së;(v) udhëtimet e tij dhe të anëtarëve të tjerë të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së brenda dhe jashtë Kosovës; (vi) ‘Operacioni Shigjeta’;  (vii) blerja e armëve nga pjesëtarët e UÇK-së; (viii) Konferenca e Rambujesë; (ix) transformimi i UÇK-së në TMK dhe formimi i qeverisë së përkohshme; (x) SHIK dhe ZKZ(G2 ); (xi) incidentet në Qirez dhe Baicë; dhe (xii) Likoc dhe vende të tjera të paraburgimit”, thuhet nga prokuroria.

Sipas prokurorisë, më 20 dhjetor 2013, PSRK-ja zhvilloi një intervistë me të dyshuarin e atëhershëm Jakup Krasniqi.

“Para fillimit të intervistës, atij iu lexua paralajmërimi në bazë të nenit 125 paragrafi 3 i KPP-së. Ai hoqi dorë vullnetarisht dhe në mënyrë inteligjente nga e drejta e tij për të heshtur dhe iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi prova në lidhje me ngjarjet që lidhen me akuzat, duke përfshirë por pa u kufizuar në: (i) rolin e tij në UÇK; (ii) strukturën e UÇK-së; (iii) marrëdhënien e tij me anëtarë të tjerë të UÇK-së, si Sylejman SELIMI; (iv) lëvizjet e tij brenda dhe jashtë Kosovës; (v) negociatat e Rambujesë; dhe (vi) njohuritë e tij për arrestimet dhe ndalimet, si në Likoc”, thuhet në këtë shkresë.

Më 13 shtator 2010 dhe 3 maj 2011,  Kadri Veseli thuhet se ishte dëshmitar në hetimin e PSRK-së kundër Nazim Bllacës.

“Ai ishte informuar se ishte dëshmitar, se duhej të thoshte të vërtetën dhe se nuk duhej t’i përgjigjej pyetjeve që do ta ekspozonin ndaj ndjekjes penale. Ai konfirmoi se i kuptonte të drejtat dhe detyrimet e tij. Më pas Veseli iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi dëshmitë që ndërlidhen me (i) pozitat e tij brenda UÇK-së dhe PGoK-së; (ii) udhëheqjen e tij të SHIK-ut, organizatën e tij, dhe rolin e tij në mbledhjen e informacioneve për ‘armikun’; dhe (iii) strategjitë për të zbuluar ‘bashkëpunëtorët’, thuhet në shkresë.

Gjithashtu, thuhet se më 26 shtator 2011, Veseli ishte dëshmitar në rastin hetimor të PSRK-së kundër Arben Krasniqit.

“Më pas Veseli iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi dëshmi për ngjarjet gjatë periudhës përkatëse, duke përfshirë, por pa u kufizuar në: (i) anëtarësimin e tij në UÇK; (ii) pozicionin e tij në Shtabin e Përgjithshëm të UÇK-së; (iii) lëvizjet e tij brenda dhe jashtë Kosovës; (iv) ndërveprimet e tij me pjesëtarë të tjerë të UÇK-së, si Fatmir LIMAJ dhe Bislim ZYRAPI;(v) ‘Operacioni Shigjeta’; dhe (vi) ndërveprimet ndërmjet Fatmir LIMAJ, Azem SYLA, Jakup KRASNIQI, Hashim THAÇI, Xhavit HALITI, Bislim ZYRAPI, Agim ҪEKU dhe Rame BUJA”, thuhet nga ana e ZPS-së.

Më 13 qershor 2018, Krasniqi ishte  dëshmitar në rastin hetimor të PSRK-së.

“KRASNIQI më pas iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi prova në lidhje me ngjarjet që lidhen me akuzat, duke përfshirë, por pa u kufizuar në: (i) pozitën e tij brenda UÇK-së; (ii) Shtabin e Përgjithshëm të UÇK-së;190 (iii) nëse ai e dinte vendndodhjen e viktimës në atë rast;(iv) mohimi i tij se kishte ndonjë njohuri në lidhje me vendndodhjen e viktimës; dhe (v) njohuritë e tij për kërkesën e Ramiz LLADROVCI-t për takim me të akuzuarin Hashim THAÇI”, thuhet në shkresë të prokurorisë./Betimi për drejtësi.