9:16, 12 Janar 2019

Lojërave Olimpike do t’i bashkëngjitet edhe një flamur, Vatikani njoftoi të enjten krijimin e një ekipi zyrtar i pistave.

Atletika e Vatikanit është ekipi i parë i akredituar nga selia e Kishës Katolike Romake, do të përfshijë rreth 60 vrapues të Selisë së Shenjtë të rojeve zvicerane, priftërinj, murgesha, farmacistë dhe madje edhe një profesor 62-vjeçar që punon në Bibliotekën Apostolike të Vatikanit .

Giovanni Malago, president i CONI (Komiteti Olimpik Kombëtar Italian) mirëpret lindjen e ekipit të Vatikanit, megjithëse me shaka paralajmëroi se ku vije takim me shqiptaren Majlinda Kelmendi kjo mund t’i kushtojë Italisë një medalje më pak, njofton Klan Kosova.

“Vetëm mos e bëni shumë të madhe”, tha Malago në lançimin e ekipit, duke kujtuar se si një atlete nga një vend tjetër i vogël, Majlinda Kelmendi, fitoi medaljen e parë olimpike të Kosovës kur ajo mundi rivale italiane Odette Giuffrida në finale të 52- xhudo në Rio Games në vitin 2016.

Vatikani kishte nënshkruar një marrëveshje me Komitetin Olimpik italian me qëllim të pjesëmarrjes në garat ndërkombëtare, duke përfshirë Lojrat e Shteteve të Vogla të Evropës,të hapura për shtetet me më pak se një milion njerëz lojërat e Mesdheut dhe madje edhe Lojërat Olimpike.

“Ëndrra që kemi pasur shpesh është të shohim flamurin e Selisë së Shenjtë midis delegacioneve në hapjen e Lojrave Olimpike”, tha Monsinjor Melchor Jose Sanchez de Toco y Alameda, president i ekipit dhe kreu i departamentit sportiv të Vatikanit.

Në vitet e fundit, Vatikani ka vendosur skuadra jozyrtare të futbollit dhe një ekip kriket në përpjekjet për të krijuar marrëdhënie me kishën anglikane nëpërmjet vizitave vjetore në Britani.

Sidoqoftë, ekipi i pistave është i pari që ka statusin ligjor në Qytetin e Vatikanit dhe akreditimin për të konkurruar në ngjarjet e sanksionuara në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar.

Shëtitja e parë zyrtare e ekipit të ri është gara e 20 gushtit “La Corsa di Miguel” (gara e Miguel), një garë 10k në Romë, duke nderuar Miguel Sanchez, një vrapues argjentinas që ishte një nga mijëra të rinj që u zhdukën gjatë luftës së pista të vendit.

 

Konkurs Pune

Lexo më shumë