Toka e shenjtë e Ayodhas: Gjykata indiane vendos t'ia jep hindusëve, myslimanëve tokë alternative për xhami

Toka e shenjtë e Ayodhas: Gjykata indiane vendos t’ia jep hindusëve, myslimanëve tokë alternative për xhami

NULL NULL
2 years më parë

Vendi i shenjtë i Ayodhyas në Indinë veriore duhet t’u jepet hindusëve që duan të ndërtojnë një tempull atje, kështu ka vendosur Gjykata Supreme.
Çështja, e cila është kontestuar ashpër për dekada nga hindusët dhe myslimanët, përqendrohet në pronësinë e tokës në shtetin Uttar Pradesh, njofton Klan Kosova.

Myslimanët gjithashtu do të marrin një copë tokë për të ndërtuar një xhami, tha gjykata.

Shumë hindusë besojnë se ky vend është vendlindja e një prej hyjnive të tyre më të nderuara, Lord Ram.

Myslimanët thonë se ata janë lutur atje me breza.

Në qendër të vendit është xhamia Babri e Shekullit 16 që u rrënua nga turmat hinduse në vitin 1992, duke shkaktuar trazira që vranë gati 2,000 njerëz.

Por çfarë tha gjykata?

Në aktgjykimin unanim, gjykata tha se një raport i Sondazhit Arkeologjik të Indisë (ASI) jepte prova se mbetjet e një tempulli ekzistonin nën strukturën e xhamisë së rrënuar Babri.

Ajo tha se duke pasur parasysh të gjitha provat para tij, gjykata kishte përcaktuar që toka e diskutueshme duhet t’u jepej hindusëve, ndërsa myslimanëve do t’u jepej tokë diku tjetër për të ndërtuar një xhami.

Atëherë ajo drejtoi qeverinë federale të krijonte një besim për të menaxhuar dhe mbikëqyrur ndërtimin e tempullit.

Sidoqoftë, gjykata shtoi se prishja e xhamisë Babri ishte kundër sundimit të ligjit.