20:00, 12 Janar 2019

Televizioni gjerman “Arte TV” ka bërë një dokumentar për zakonet dhe traditat e dervishëve në Ballkan.

Aty tregohet edhe për tolerancën dhe bashkëjetesën e feve në këto vende, njofton Klan Kosova.

“Të krishterët dhe myslimanët kanë jetuar krah për krah për shekuj me radhë në Ballkan në peisazhet e shterura malore të Kosovës dhe Shqipërisë.  Këtu zhvillohen urdhra të hershëm të vegjël myslimanë që kultivojnë një tolerancë dhe hapje të veçantë: dervishët”.

“Qëllimi i tyre është bashkimi mistik nëpërmjet besimit absolut në Zot, asketizmit të rreptë dhe meditimit të heshtur. Dervishi, një term nga persishtja, do të thotë diçka si “dera” ose “porta” dhe qëndron në simbolizmin sufi të pragut ndërmjet njohjes së botës hyjnore tokësore dhe botës së huaj”.

“19-vjeçari shqiptar nga Kosova, Alixhan Basha, një student i shkencave kompjuterike, po kërkon këto njohuri nga dervishët Rufai në Prizren. Dokumentari e shfaq atë kur ai njihet me praktikat mistike të sufizmit – duke përfshirë ritualet arkaike”.

“A do të jetë në gjendje të kombinojë kufizimet e jetës së tij moderne me trajnimin e tij shpirtëror? Ndryshe nga Alixhan, 29-vjeçari Hisen Sulejmani jeton si një murg si një rishtar dervish. Shtëpia e tij është qendra e sufive Bektashiane në Tiranë dhe jeta e tij e përditshme zhvillohet mes lutjes dhe studimit të shkrimeve të lashta”.

Për realizimin e këtij dokumentari kanë punuar edhe dy kosovarë, gazetari i Klan Kosovës, Kosovë Gjoci dhe kameramani kosovar që ka punuar për shumë media, Kushtrim Kadriu.

klankosova.tv

Konkurs Pune

Lexo më shumë