Studimi vë në dukje pesticidet që lidhen me sëmundjen e Parkinsonit - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Studimi vë në dukje pesticidet që lidhen me sëmundjen e Parkinsonit

NULL NULL
23.05.2023 12:19
pesticide

Shkencëtarët thonë se kanë identifikuar 10 pesticide që vrasin neuronet e përfshira në sëmundjen e Parkinsonit, duke shënuar një hap përpara në hulumtimin e tyre për çrregullimin e lëvizjes, raporton Upi, transmeton Klan Kosova.

Ekspozimi ndaj pesticideve ka qenë prej kohësh i lidhur me Parkinsonin, por hetuesit nuk kishin qenë në gjendje të identifikonin fajtorët specifikë.

Një ekip nga Universiteti i Kalifornisë në Los Anxhelos dhe Universiteti i Harvardit çiftuan epidemiologjinë dhe ekzaminimin e toksicitetit për të izoluar se cilat prej mijëra produkteve të pesticideve mund të përfshihen.

“Ne ishim në gjendje të implikonim agjentë individualë më shumë se çdo studim tjetër më parë”, tha Kimberly Paul në një njoftim për shtyp të UCLA-s. Paul është autore kryesore e studimit dhe asistent profesoreshë e neurologjisë në UCLA.

10 pesticidet që ekipi i saj identifikoi përfshinin insekticide, fungicide dhe herbicide. Ato ishin drejtpërdrejt toksike për neuronet dopaminergjike, të cilat janë të përfshira në lëvizjen vullnetare. Vdekja e këtyre neuroneve është një shenjë dalluese e Parkinsonit, vuri në dukje studimi.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se ekspozimi ndaj kombinimeve të pesticideve të përdorura në kultivimin e pambukut ishte më toksike se çdo pesticid i vetëm në atë grup.

Ekipi i studimit së pari shikoi historinë e ekspozimit gjatë dekadave për 288 pesticide në pacientët me sëmundjen e Parkinsonit që kishin marrë pjesë në studime të mëparshme. Këta pacientë ishin nga Lugina Qendrore e Kalifornisë.

Pas përcaktimit të ekspozimit afatgjatë për çdo person, ekipi përdori një analizë të lidhjes së gjerë të pesticideve, duke testuar çdo pesticid individualisht për lidhjen e tij me Parkinson.

Ata ishin në gjendje të identifikonin 53 pesticide që dukej se ishin të implikuar në Parkinson. Shumica e tyre nuk ishin studiuar më parë për një lidhje të mundshme dhe janë ende në përdorim.

Ekipi i UCLA-s ndau rezultatet për analiza laboratorike me një ekip të udhëhequr nga Dr. Richard Krolewski, instruktor i neurologjisë në Harvard.

Krolewski testoi toksicitetin për shumicën e këtyre pesticideve në neuronet dopaminergjike që rrjedhin nga pacientët e Parkinsonit duke përdorur qeliza burimore pluripotente. Ato janë një lloj qelize “propozimi bosh” që mund të riprogramohet në neurone e që ngjajnë shumë me ato të humbura në sëmundjen e Parkinsonit.

Studiuesit gjetën 10 pesticide drejtpërdrejt toksike për këto neurone: Katër janë insekticide: dikofol, endosulfan, naled, propargite. Tre janë herbicide: diquat, endothall, trifluralin. Tre janë fungicide, sulfate bakri dhe folpet bazik dhe pentahidrat. Këto pesticide janë strukturore të dallueshme dhe nuk ndajnë një klasifikim të mëparshëm të toksicitetit. Sipas studimit, shumica e tyre përdoren sot në Shtetet e Bashkuara.

Kur ekipi testoi toksicitetin e pesticideve të shumta që përdoren zakonisht në fushat e pambukut në të njëjtën kohë, zbuluan se kombinimet që përfshinin trifluralin ishin më toksike. Ky është një nga herbicidet më të përdorura në Kaliforni, vunë në dukje studiuesit.