Studim: Gratë shtatzëna me ankth kanë sistem imunitar biologjikisht të dallueshëm - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Studim: Gratë shtatzëna me ankth kanë sistem imunitar biologjikisht të dallueshëm

NULL NULL
04.03.2023 21:33

Është demonstruar nga studiuesit se gratë shtatzëna me ankth kanë një sistem imunitar që është rrënjësisht i ndryshëm nga gratë shtatzëna pa ankth.

Hulumtimi, i cili u publikua në revistën “Brain, Behavior, and Immunity”, tregon se gratë shtatzëna në ankth kanë përqendrime më të mëdha të qelizave T citotoksike, qeliza imune që shkojnë pas qelizave trupore të sëmura ose të dëmtuara.

Gjithashtu, shënuesit imunologjikë që qarkullojnë gjak në gratë në ankth silleshin ndryshe. Ky është hulumtimi i parë për të vlerësuar se si ankthi ndikon në rrjedhën e ndryshimeve imunologjike gjatë shtatzënisë dhe periudhës pas lindjes.

Ankthi gjatë shtatzënisë, i cili raportohet nga më shumë se 20 për qind e njerëzve, sipas studiuesve, tashmë dihet se është i dëmshëm për prindin dhe fëmijën. Për shembull, mund të rrisë rrezikun e lindjes së parakohshme dhe një peshë më të ulët të lindjes së foshnjës, përcjell Klankosova.tv

Për këtë studim, ekspertët analizuan një grup prej 107 grave shtatzëna, 56 me ankth dhe 51 pa ankth, gjatë tremujorit të dytë dhe të tretë dhe në gjashtë javë pas lindjes. Studiuesit zbuluan se në gratë me ankth, nivelet e qelizave T citotoksike u ngritën gjatë shtatzënisë dhe më pas u ulën në javët pas lindjes. Në gratë pa ankth, aktiviteti i këtyre qelizave ra në shtatzëni dhe vazhdoi të bjerë pas lindjes.

Studiuesit vunë re gjithashtu se aktiviteti i substancave të sekretuara nga qelizat si pjesë e përgjigjes së sistemit imunitar, u shtyp gjatë shtatzënisë te gratë me ankth dhe më pas u rrit pas lindjes së fëmijës, ndërsa gratë e shëndetshme shfaqën modelin e kundërt.

Përfundimi është se kjo është prova e parë e qartë se aktiviteti imunitar ndryshon për gratë shtatzëna në varësi të statusit të tyre të ankthit.

Rrini të informuar mbi zhvillimet kryesore duke u bërë pjesë e komunitetit tonë në Viber

BONUS: Merreni aplikacionin tonë në Android dhe iOS.