10:06, 3 Shkurt 2019

Sot janë bërë dy vjet pa poetin e njohur shqiptar, Dritëro Agollin.

Agolli konsiderohet si një ndër figurat që ka kontribuar më së shumti në letërsinë shqiptare.

Ai është i njohur në poezitë dhe poemat e vargjeve lirike, dhe po ashtu e ka pasuruar prozën shqipe me romanet e tij.

Image result for dritero agolli

Një biografi e shkurtër e tij:

Dritëro Agolli lindi më 13 tetor 1931 në Menkulas të Rrethit të Devollit afër Korçës dhe u nda nga jeta më 3 shkurt 2017 në Tiranë. Pasi mori mësimet e para në vendlindje, vazhdoi gjìmnazin e Gjirokastrës, një shkollë me mjaft traditë. Ai vazhdoi studimet e tij në Fakultetin e Arteve në Shën Petersburg.

Krijimtaria e tij letrare është mjaft e pasur në gjini e lloje të ndryshme: poezi, poema, tregime, novela, romane, drama, skenarë filmash etj. Është fitues i disa çmimeve dhe i nderimeve të tjera.

Një pjesë e krijimtarisë:

Në vjershat dhe poemat e Dritëro Agollit gjejnë shprehje mendimet dhe ndjenjat e njeriut të ri, patriotizmi dhe besnikëria ndaj idealeve revolucionare, cilësitë e tij morale në jetë dhe në punë (Devon, Devoll, Poemë malore, Hapat e mia në asfalt etj.).

Vepra e tij poetike më e shquar është Nënë Shqipëri (1975), ku krijohet figura e Atdheut me traditat heroike, me vështirësitë e shumta që ndeshi në rrugën e vet dhe me vendosmërinë për të përballuar çdo pengesë e armik.

klankosova.tv

 

Konkurs Pune

Lexo më shumë