Sipas raportit të OBSH-së dhe UNICEF-it: Pas mungesës së ujit mbi 800 milionë fëmijë nuk mund të lajnë duart në shkollë

Sipas raportit të OBSH-së dhe UNICEF-it: Pas mungesës së ujit mbi 800 milionë fëmijë nuk mund të lajnë duart në shkollë

1 muaj më parë

Mbi 800 milionë fëmijë në botë nuk janë në gjendje të lajnë duart e tyre në shkollë, sipas një raporti të ri të përbashkët të Organizatës Botërore të Shëndetit dhe Fondi i Fëmijëve të Kombeve të Bashkuara.

Ky raport vjen pas udhëzimet për rihapjen e shkollave gjatë pandemisë COVID-19 theksojnë nevojën e higjienës për të zvogëluar transmetimin dhe rekomandojnë që shkollat të zbatojnë larjen e rregullt të duarve, midis masave të tjera, raporton CNN.

“Sidoqoftë, 60 vende janë identifikuar me probleme shëndetësore dhe krizë humanitare për shkak të COVID-19, një në dy shkolla nuk kishin shërbime themelore të ujit dhe kanalizimeve. Tre të katërtat nuk kishin shërbime themelore të larjes së duarve në fillimin e pandemisë”, thuhet në raport.

818 milionë fëmijë në nivelin global, të cilët nuk kanë qasje në larjen e duarve themelore në shkollë. Nga ata fëmijë, 355 milionë – kryesisht në Afrikën Veriore dhe Azinë Perëndimore – kanë qasje në ujë, por jo në sapun. Rreth 462 milionët e mbetur nuk kanë qasje në larjen e duarve, thuhet mes tjerash në shkrimin e CNN.

Gati 70 për qind e shkollave kishin shërbime themelore të ujit të pijshëm, por kjo ende linte 584 milionë fëmijë pa qasje në ujin e pijshëm në shkollë, thuhet në raport.

Shumë prej tyre jetuan në Afrikën Sub-Sahariane, sidomos tre vende – Etiopia, Nigeri dhe Republika Demokratike e Kongos.

Rreth 700 milionë fëmijë kishin mungesë kanalizimesh bazë në shkollë, dhe 20 për qind, ose mbi 350 milionë shkolla, nuk kishin fare shërbime sanitare.

Kujtojmë se OBSH-ja dhe UNICEF-i gjithashtu filluan nismën globale “Higjienë të duarve për të gjithë” në qershor të vitit 2020, e cila synon të shkallëzojë higjenën e duarve si përgjigje ndaj COVID-19.