Simptomat e Glaukomës që nuk duhet t’i injoroni - Klan Kosova

Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Simptomat e Glaukomës që nuk duhet t’i injoroni

NULL NULL
01/12/2021

Glaukoma është një gjendje që dëmton nervin e syrit. Është shkaku i dytë më i zakonshëm i verbërisë në mbarë botën, sipas një raporti të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSh).

Jeni përballur ndonjëherë me skuqjen e syve? Apo keni parë vizion të paqartë ose të mjegulluar? Apo përjetoni halo rreth dritave? Ose të përzierat dhe të vjellat janë shumë të zakonshme për ju. Mund të jeni duke vuajtur nga glaukoma, e cila ka nevojë për vëmendje të menjëhershme.

Glaukoma zakonisht shfaqet te njerëzit mbi moshën 60 vjeç, por mund të ndodhë në çdo moshë. Vlerësohet gjithashtu se globalisht 79.6 milionë njerëz janë të prekur nga glaukoma, gjysma e tyre janë popullsi aziatike.

Presioni i rritur në sy, i cili njihet si presioni intraokular, mund ta dëmtojë nervin optik i cili është përgjegjës për dërgimin e imazheve në tru. Nëse dëmtimi përkeqësohet, glaukoma mund të shkaktojë humbje të përhershme të shikimit apo edhe verbëri totale brenda disa viteve.

Sipas OBSh-së, ekzistojnë lloje të ndryshme të glaukomës, megjithatë, dy më të zakonshmet janë: Glaukoma primare me kënd të hapur (POAG), që ka një fillim të ngadaltë dhe asimptomatik, dhe glaukoma me kënd të mbyllur (ACG), e cila është më pak e zakonshme , akoma më akute. Prandaj, është e rëndësishme që të gjithë mbi moshën 40 vjeç të kenë një kontroll të rregullt të syve.

Çrregullimi i syrit mund të trajtohet me ndihmën e pikave të syve të përshkruara nga një okulist. Ekzistojnë opsione të ndryshme në dispozicion për të ulur presionin intraokular në nivelin e dëshiruar. Në varësi të nevojës së pacientit, mjeku mund të rekomandojë kombinime të pikave për sy, por është shumë e rëndësishme që ato të përdoren rregullisht. Megjithatë, konsultimi me një specialist duhet të jetë prioriteti i parë nëse diagnostikohet me glaukomë.

Zbulimi i hershëm do të ndihmojë në menaxhimin e glaukomës përpara se të ndodhin dëme të konsiderueshme. Glaukoma mund të jetë edhe për shkak të gjenetikës, prandaj njohja e historisë së syve të familjes është e rëndësishme. Ushtrimet e rregullta dhe të moderuara mund të ndihmojnë në parandalimin e glaukomës duke ulur presionin e syrit, gjithashtu pikat e syrit mund të zvogëlojnë ndjeshëm rrezikun që presioni i lartë të përparojë në glaukoma.