Shtrigat e shekullit 21, "Kishat e lira" i fajësojnë për sidë dhe infertilitetin e grave

Shtrigat e shekullit 21, “Kishat e lira” i fajësojnë për sidë dhe infertilitetin e grave

1 muaj më parë

Në disa pjesë të botës, njerëzit ende akuzohen për magji, përndjekje dhe vrasje. Shoqëria Misionare Katolike Ndërkombëtare Missio ka shpallur 10 gushtin si ditë ndërkombëtare kundër çmendurisë së persekutimit të shtrigave.

Jerg Novak, zëdhënës i shoqërisë Missio, ka udhëtuar në vende ku ka partnerë të projektit për vite me radhë. Tre vjet më parë, ai së pari dëgjoi në Papua Guineja e Re se kishte përndjekje, dhe madje edhe vrasje të njerëzve për magji.

Sëmundja, vdekjet e papritura në familje, korrja e keqe, urrejtja, zilia dhe lakmia – ekziston një listë e gjatë e arsyeve pse njerëzit akuzojnë njerëzit e tjerë për magji. Nuk ka ndryshuar në mënyrë të konsiderueshme në disa shekujt e kaluar.

Jerg Novak shpjegon se nuk ka magjistare, por ka akuza, stigmatizim, qëllimi i të cilit është të satanizojnë dhe diskreditojnë disa njerëz, në mënyrë që të arrijnë disa përfitime.

Në Evropë, përndjekja e shtrigave zgjati nga shekulli 15 deri në shekullin 18. Midis viteve 1560 dhe 1630 ishte kulmi i këtij persekutimi kur, sipas historianit Wolfgang Beringer, profesor në Universitetin e Saarland, midis 50.000 dhe 60.000 njerëz u vranë.

Duhet pasur parasysh se në atë kohë edhe qytetet e mëdha si Këlni dhe Hamburgu nuk kishin më shumë se 40.000 banorë.

Në shekullin 20, ndoshta më shumë njerëz u vranë në botë për përndjekje nën akuzën e magjisë sesa në 300 vjetët e persekutimit evropian të shtrigave.

“Në Tanzani, rreth 40,000 njerëz të akuzuar për magji u vranë midis viteve 1960 dhe 2000. Një krim i tillë nuk ekziston në ligjin tanzanian, por më shpesh gjykatat e fshatit vendosën dënimin me vdekje për njerëz të caktuar,” ka thënë Beringer, shkruan kp. Numri i viktimave para vitit 1960 është i panjohur. Beringer beson se kjo nuk është arbitraritet.

“Unë kam arritur në përfundimin se persekutimi për magji nuk është një problem historik, por një problem aktual i sotëm”, tha ai.

Në Kongo, të ashtuquajturat Kishat e lirë shpesh shtojnë karburant në zjarr. Për AIDS ose infertilitet, gratë i kërkojnë fajtorët dhe i gjejnë në shtrigat – gra dhe fëmijë.