20:50, 18 Nëntor 2019

Është rritur shpresa për trajtimin e kancerit të pankreasit pasi shkencëtarët kanë gjetur ilaçe që mund të tkurrin tumoret e vrasësve kur merren së bashku.

Studiuesit zbuluan se një deri në dy kombinime çpimi ngrinin ushqyesit kryesorë të tumorëve, të nevojshëm për t’u rritur, dhe i ndalon ato të përshtaten për të mbijetuar, transmeton Klan Kosova.

Të dy ilaçet – L-asparaginaza dhe një frenues MEK – janë tashmë të suksesshëm për trajtimin e pacientëve me kancere të ndryshme, siç është leukemia.

Ekspertët shpresojnë se studimi, i kryer mbi minj në laborator, do të lejojë që gjurmët e kombinimit mbi kancerin e pankreasit të provohen shpejt.

Pankreasi është forma më vdekjeprurëse e kancerit. Shifrat sugjerojnë se pesë përqind e pacientëve do të mbijetojnë pesë vjet pasi të diagnostikohen.

Ajo godet 9,000 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar dhe gati 57,000 në SHBA çdo vit. Ende është e vështirë për tu trajtuar dhe normalisht nuk diagnostikohet derisa të shumohet.

Një e katërta e pacientëve me sëmundje vdesin brenda një muaji pasi të diagnostikohen, dhe tre të katërtit e diagnostifikuar vdesin brenda një viti.

Konkurs Pune

Lexo më shumë