11:12, 1 Nëntor 2018

Ankthi dhe lotët janë rezultat i stresit që ju mund të përjetoni pothuajse çdo ditë kur ndiheni të ngarkuar me obligime dhe punë.

Por, duket që tani ky problem mund të zgjidhet, pasi shkencëtarët zviceranë kanë krijuar një material të ri organik që tani mund ta kthejë stresin  në energji elektrike, njofton Klan Kosova.

Materiali është një substancë e hollë në një material gome që gjeneron energji elektrike e varur nga lëvizjet që i bëjnë të stresuarit ndaj saj.

Studiuesit shpresojnë se materiali mund të jetë i dobishëm në çdo aspekt të jetës – nga robotika tek veshja deri tek teknologjitë mjekësore që njerëzit përdorin për të mbijetuar si një stimulues kardiak.

Materiali do t’i lejonte stimuluesit kardiak të pushtonin veten pa nevojën e procedurave invazive për të ndryshuar bateritë.

“Ky material ndoshta mund të përdoret edhe për të marrë energji nga trupi i njeriut”, tha Opris.

“Ju mund ta vendosni atë afër zemrës për të gjeneruar energji elektrike nga rrahjet e zemrës, për shembull.”

Një nga përdorimet më emocionuese të kësaj teknologjie mund të jetë në përparimin e robotikës së butë dhe duke i lejuar robotët të “ndjejnë” mjedisin e tyre.

Materiali do të jetë në gjendje të dërgojë impulse në pajisje për të “kuptuar” nga një sistem robotik, njofton Klan Kosova.

 

 

Konkurs Pune

Lexo më shumë