Rubin: Nëse njëra palë dëshiron të marrë gjithçka, nuk do të funksionojë - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Rubin: Nëse njëra palë dëshiron të marrë gjithçka, nuk do të funksionojë

NULL NULL
04.04.2023 23:25
james rubin

I dërguari i posaçëm i SHBA-së, James Rubin, deklaroi se kjo është “një kohë e shpresës së madhe në Ballkan”.

“Aty ku ajo marrëveshje jep mundësinë për t’i dhënë fund konflikteve, mosmarrëveshjeve, vuajtjeve, për të ecur përpara drejt një të ardhmeje më të ndritur, në mënyrë që fëmijët të rriten normalisht dhe të mos shqetësohen se kush i ka bërë çfarë në të kaluarën” u shpreh ai, raporton N1, transmeton Klan Kosova.

Rubin, i cili është edhe ish-asistent i Sekretares së Shtetit të SHBA-së, Madeleine Albright, do të vizitojë Ballkanin Perëndimor në ditët në vijim.

Siç tha ai, epoka e informacionit ka sjellë shumë përfitime dhe të gjithë mund të shohim dhe të përcjellim se çfarë po ndodh nëpër botë.

“Fatkeqësisht, teknologjitë digjitale kanë sjellë edhe rreziqe të mëdha. Në Ballkanin Perëndimor ne shohim se si Rusia dhe Kina po helmojnë mjedisin informativ, kemi parë ndotjen e atij mjedisi me dezinformata, manipulim informacioni”.

Ai shton se synon të udhëtojë në rajon.

“Ka 23 vjet që jam në Ballkan para qeverisë amerikane, mezi pres pranverën në Ballkan, por tema e vizitës sime është serioze, që është mënyra se si helmohet mjedisi mediatik me dezinformata, kryesisht nga Rusia”. Në të njëjtën kohë, ne kemi këtë luftë të tmerrshme në Ukrainë, Rusia u përpoq të përdorë dezinformata dhe gënjeshtra për luftën, ndërsa në të njëjtën kohë ushtria e tyre vret njerëz të pafajshëm, shkatërron sistemin energjetik, prish shkollat ​​dhe shkel rregullin që një vend fqinj nuk duhet të pushtohet”, thotë ai.

Ai thekson se janë shumë të kënaqur që zgjedhjet në Mal të Zi çuan në zgjedhjen e presidentit të ri.

“E përgëzoj për fitoren, shpresoj se do të bashkëpunojmë me të”. Megjithatë, vërejmë se ka një problem të dezinformimit rus në Ballkanin Perëndimor në Mal të Zi, Maqedoninë e Veriut dhe në të gjithë rajonin. Ne po mundohemi të gjejmë një mënyrë për ta kufizuar atë problem, sigurisht që nuk mund ta eliminojmë plotësisht mundësinë e gënjeshtrave në televizion”, thotë ai.

Ai shton se e njeh rajonin dhe e di se çfarë dëmi mund të shkaktojë manipulimi mediatik.

“Dua të punoj me qeveritë që duan të jenë pjesë e sistemit evropian dhe e një bote ligjesh dhe rregullash ku respektohen parimet evropiane”. Ne duam të përpiqemi të bëjmë gjithçka për të eliminuar ndotjen e mjedisit mediatik”, thotë ai.

Rubin vlerëson se ka kaluar shumë kohë nga luftërat në Ballkan.

“Më vjen mirë të vërej se vendet dhe popujt i kanë lënë disi pas luftërat dhe po përpiqen të normalizojnë marrëdhëniet. Ne mirëpresim marrëveshjet për të cilat BE-ja po punon dhe po ndihmon Kosovën dhe Serbinë që të kenë marrëdhënie normale, për t’u mundësuar popujve të jetojnë krah për krah, të njohin simbolet, të drejtat e pakicave, liritë e njerëzve dhe të ecin përpara në mënyrë që Kosova dhe Serbia të mund të jenë pjesë e institucioneve evropiane”, thotë.

Ai thekson se kjo është një kohë e “shpresave të mëdha në Ballkan”.

“Aty ku ajo marrëveshje jep mundësinë për t’i dhënë fund konflikteve, mosmarrëveshjeve, vuajtjeve, për të ecur përpara drejt një të ardhmeje më të ndritur, në mënyrë që fëmijët të rriten normalisht dhe të mos shqetësohen se kush i ka bërë çfarë në të kaluarën”, thotë ai.

Siç thotë ai, është e vështirë.

“E kuptoj sa e vështirë është, edhe pse gjithçka ka ndodhur shumë kohë më parë, lufta shpesh u kujton njerëzve në mënyrë të dhimbshme atë që ka ndodhur, por njerëzit duhet të kthehen nga e ardhmja dhe të mos debatojnë për të kaluarën”, thotë ai.

Ai beson se është e mundur, por, thotë ai, do të jetë jashtëzakonisht e vështirë.

“Do të nevojitet lidership dhe vendime të guximshme nga udhëheqësit”. Liderët duhet t’u thonë të vërtetën popullit të tyre, sigurisht, askush nuk do të marrë 100 për qind të kërkesave të tyre, askush nuk mund të marrë gjithçka, kompromisi duhet mësuar. Mendoj se ka një mundësi, mundësia janë negociatat, të cilat do të normalizojnë marrëdhëniet ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, kjo është e mundur me lidership dhe vendime të forta”, tha ai.

Ai tregon se secili do të duhet të luajë rolin e tij.

“Është e lehtë të shkaktosh trazira, të ankohesh, të kërkosh që të marrësh 100 për qind. Nëse njëra palë dëshiron të marrë gjithçka, kjo nuk do të funksionojë. Duhet të jetë një zgjidhje e pranueshme edhe për Kosovën edhe për Serbinë, liderët duhet të marrin vendime të vështira dhe të shkojnë drejt normalizimit që është i mundur sot. Sot është e mundur me marrëveshjet që janë nënshkruar”, thotë ai.