Pse festohet dita e gruas më 8 mars? - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Pse festohet dita e gruas më 8 mars?

NULL NULL
08.03.2023 11:06
Dita e Gruas

Dita Ndërkombëtare e Gruas ka ardhur sërish për të festuar arritjet e grave në mbarë botën, pavarësisht nga prejardhja e tyre.

Jo vetëm që është e rëndësishme për të festuar gratë, por është një ditë që duhet përdorur për të nxjerrë në pah padrejtësitë e vazhdueshme shoqërore me të cilat përballen gratë në të gjithë botën. Mund të mos jetë një ditë që festohet në çdo vend të botës, por që po ndryshon dalëngadalë.

Sa i përket historisë së vetë ditës, Karta e Kombeve të Bashkuara në 1945 ishte marrëveshja e parë ndërkombëtare që afirmoi parimin e barazisë midis burrave dhe grave, transmeton Klankosova.tv.

Kur është Dita Ndërkombëtare e Gruas?

Më pas, më 8 mars 1975, që ishte Viti Ndërkombëtar i Gruas, OKB-ja kremtoi për herë të parë Ditën Ndërkombëtare të Gruas.

U deshën edhe dy vjet të tjera para se dita të njihej zyrtarisht nga Kombet e Bashkuara dhe dita të dilte nga aktivitetet e lëvizjeve punëtore në fund të shekullit të njëzetë në Amerikën e Veriut dhe në mbarë Evropën.

Ardhja e një dite ndërkombëtare të gruas nuk do të thotë se nuk mund të ketë ditë specifike për kombin për të njohur gratë dhe rëndësinë e tyre. Dita e parë Kombëtare e Gruas u festua në Shtetet e Bashkuara të Amerikës më 28 shkurt, transmeton Klankosova.tv.

Partia Socialiste e Amerikës e caktoi këtë ditë për nder të grevës së punëtorëve të veshjeve të vitit 1908 në Nju Jork, ku gratë protestuan kundër kushteve të punës.

Origjina e një dite për të festuar gratë dhe thirrja për barazi mund të gjurmohen shumë më larg në Amerikë.

Në 1848, pati zemërim për gratë që u ndaluan të flisnin në konventat kundër skllavërisë. Kjo bëri që Elizabeth Cady Stanton dhe Lucretia Mott të mblidhnin disa qindra njerëz në konventën e parë për të drejtat e grave në Nju Jork, transmeton Klankosova.tv.