Pse bota po e refuzon martesën dhe po zgjedh bashkimet civile?

Pse bota po e refuzon martesën dhe po zgjedh bashkimet civile?

10 muaj më parë

Duket se martesa tashmë ka dalë jashtë modës, ose të paktën duket se është kështu në Mbretërinë e Bashkuar, ku disa çifte heteroseksuale kanë luftuar kohët e fundit për të fituar qasje në partneritetet civile, të krijuara fillimisht për çifte homoseksuale. Me pak fjalë: shumë nuk duan të martohen, refuzojnë martesën si institucion dhe preferojnë sindikatat civile. Kërkesa për të bërë partneritete civile të hapura për të gjithë u pranua kohët e fundit nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar dhe pritet që çifti i parë të përfitojë nga opsioni i ri në 31 dhjetor. Por, çfarë i shtyn këta çifte të kundërshtojnë martesën dhe të luftojnë për të marrë një formulë alternative?

Para së gjithash, duhet të kemi parasysh që situata në Mbretërinë e Bashkuar është e ndryshme nga ajo italiane, ku çiftet homoseksuale, për momentin, mund të zgjedhin vetëm bashkimet civile, ndërsa martesa mbetet posaçërisht për çifte heteroseksuale (të cilët gjithashtu mund të zgjedhin të lidhin martesë civile). Në Britani, partneritetet civile u krijuan në 2004-ën dhe më pas në vitin 2014, martesa u zgjerua edhe për çiftet homoseksuale. Në këtë mënyrë, deri vonë, çiftet homoseksuale ishin në gjendje të zgjidhnin midis dy alternativave, ndërsa çiftet hetero kishin vetëm institucionin e martesës. Duke pasur parasysh ngjashmërinë e ngushtë midis dy institucioneve për disa, kërkesa e çifteve hetero për të marrë “të njëjtat të drejta” si ato homoseksuale ishte edhe qesharake, duke pasur parasysh betejat e ashpra të komunitetit LGBTQ për të njohur sindikatat e të njëjtit seks. Por, ka disa arsye interesante pas kësaj kërkese që thonë shumë për konceptin e martesës në shoqërinë moderne.

Mbrojtësit e sindikatave civile në çiftet heteroseksuale po kritikojnë vetë institucionin e martesës, duke vërejtur se jo të gjithë identifikohen me të dhe portretizojnë zgjedhjen e tyre si alternativë “feministe”. “Ka shumë njerëz si ne që duan statusin ligjor dhe mbrojtje financiare, por nuk mendojnë se martesa është e drejtë për ta”, shpjegon Rebecca Steinfeld, 38 vjeç për “The Guardian”. “Kështu martohuni nëse jeni feminist, por nuk mjafton kjo për të kujtuar njerëzit për barazinë midis tyre dhe një ndarje të drejtë të punës brenda familjes”.

Prandaj, duket se, më shumë sesa çështje lehtësie ligjore, është një deklaratë e vërtetë nga pikëpamja e vlerave, shkruan classlifestyle. Këto çifte, e shohin martesën si një institucion tradicional që mbart me vete trashëgimi, të cilat konsiderohen të vjetruara. Për Charles Keidan, 43 vjeç, zgjedhja e partneritetit civil do të thotë të bësh diçka të thjeshtë. “Është një moment domethënës, por në të njëjtën kohë nuk është diçka që kërkon zgjuarsi dhe materializëm. Me pak fjalë, synimi është të mbajmë distanca të qarta nga zakone të caktuara të cilat, megjithëse nuk parashikohen nga ligjet për martesën, ato janë krijuar në shoqëri ndër shekuj”.

Shumë çifte (të rinj dhe të moshuar) vitet e fundit, po vënë në dyshim vlerën e martesës (në Itali sipas të dhënave të Instat të vitit 2018-të në dekadën e fundit numri i martesave ka rënë me rreth 50 mijë individë) dhe preferojnë të miratojnë zgjidhje alternative, nga sindikatat pse jo!