12:13, 22 Maj 2019

Profesori amerikan i Universitetit Johns Hopkins, Edward P. Joseph, në një shkrim autorial për Foreign Policy, ka thënë se zgjidhja mes Kosovës dhe Serbisë mund të bëhet sipas modelit të Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë pëmes një strategjie perëndimore europiane për Kosovën.

Joseph, i cili për dhjetë vjet ishte aktiv në Ballkan dhe Kosovë gjatë bombardimeve të NATO-s të vitit 1999, vuri në dukje se “Serbia dhe Kosova mbeten të ngujuara në intolerancën reciproke”.

Ai tha se Serbisë i duhet respekti i Kosovës dhe jo toka e saj, njofton Klan Kosova.

“Si në Maqedoni, zgjidhja për problemin e Kosovës qëndron në njohjen – në kuptimin më të plotë të fjalës. Për të lejuar Serbinë të njohë Kosovën e pavarur brenda kufijve të saj të tanishëm – rezultati i vetëm stabilizues – Kosova duhet ta njohë legjitimitetin e pretendimit serb. Kjo nënkupton zëvendësimin e “kompensimit serb” me qëllimin e kundërt: pohimi i Serbisë”, shkruan ai.

“Me një mbështetje të fortë ndërkombëtare, Serbia dhe Kosova do të krijojnë një ‘Komitet të Përbashkët të Ekspertëve’, si në rastin e një marrëveshjeje midis Athinës dhe Shkupit, detyra e së cilës do të ishte të jepte ‘interpretime objektive të ngjarjeve’ në “burimet autentike””.

Siç shkruan ai bisedimet për paqe kanë rënë përsëri në Ballkan – por Greqia dhe Maqedonia treguan rrugën e duhur për të vazhduar përpara.

Ndërkohë, Serbia dhe Kosova mbetën të zhgënjyera në armiqësi, të paafta për të gjetur një mënyrë që Beogradi ta njohë ish-provincën, tashmë të shkëputur në kufijtë aktualë, transmeton Klan Kosova.

Duke u kapur në egërsinë e viteve 1990-ta, anëtarët etnikë shqiptarë të parlamentit kanë akuzuar forcat serbe për gjenocid, një akuzë që Beogradi me zemërim e hedh poshtë, duke i quajtur kundërshtarët e tij në Prishtinë si “banditë” dhe “kriminelë”.

Plotësimi i politikës boshe mbi Kosovën – përplasja më e vjetër, më e urryer në rajon – është një çështje urgjente. Me bërjen e Bosnje dhe Hercegovinës, Rusia vazhdon të nxisë ndarjen dhe Evropa ngurron, barra e rëndë në Ballkan përsëri bie mbi Shtetet e Bashkuara. Për t’u rimëkëmbur nga përplasjet e fundit perëndimore, Uashingtoni duhet të heqë thelbin e përparimit mbi Maqedoninë dhe ta zbatojë atë në Kosovë.

Çelësi i Marrëveshjes së Prespës nuk ishte vetëm guximi i udhëheqësve në Athinë dhe në Shkup, por edhe qasja e tyre gjithëpërfshirëse ndaj problemit.

Në vend se të gjendet një rrugë më e shkurtër – duke u përqendruar vetëm në një emër të ri për Maqedoninë që Greqia mund të pranonte – Tsipras dhe Zaev trajtuan një sërë ndryshimesh që e bënë emrin “Maqedoni” një çështje të tillë paralizuese dhe të tretë në renditje.

 

Konkurs Pune

Lexo më shumë