23:48, 15 Maj 2019

Një firmë e arkitekturës ka propozuar zëvendësimin e kulmit të Notre Dame me një pishinë, kura Franca përgatitet të nisë një konkurs ndërkombëtar për të rindërtuar katedralen e dëmtuar nga zjarri.

Pas djegies së Notre Dame, presidenti francez Emmanuel Macron, tha se ishte i hapur për një “gjest bashkëkohor” në rindërtimin e saj “më të bukur se më parë”.

Kryeministri, Edouard Philippe, bëri thirrje për një hark të ri “të përshtatur për teknikat dhe sfidat e epokës sonë”, shkruan The Guardian, transmeton Klan Kosova.

Idetë që transmetohen publikisht deri më tani nuk kanë gjasa të kënaqin tradicionalistët që duan katedralen gotike të shekullit të XII të kompletuar në shekullin XIX nga Eugène Viollet-le-Duc.

“Ne nuk jemi të detyruar të rindërtojmë në mënyrë identike,” tha arkitekti Alexandre Chassang, i cili ka hartuar një propozim për një gotë qelqi.

Arkitektët Ulf Mejergren me bazë në Stokholm (UMA) kanë hartuar plane për një pishinë ndër-formë që mbulon të gjithë sipërfaqen e çatisë, të mbikëqyrur nga statujat e 12 apostujve që shpëtuan nga ferri pasi ata ishin hequr për restaurim.

“Një katedrale, sipas mendimit tonë, nuk është një ishull i izoluar në pëlhurën urbane; ajo i përket qytetit dhe njerëzve “, shtoi UMA.

klankosova.tv

Konkurs Pune

Lexo më shumë