12:30, 9 Tetor 2019

Çmimi Nobel në Kimi për vitin 2019 u është dhënë John B. Goodenough, M. Stanley Whitingham dhe Akira Yoshino për kërkimet e tyre në përmirësimin e teknologjisë së baterive.

Treshja do të ndajë çmimin për punën e tyre në “zhvillimin e baterive jonike të litiumit jon”, sipas komitetit Nobel.

“Bateritë jonike të litiumit kanë revolucionarizuar jetën tonë dhe përdoren në gjithçka, nga telefonat mobil deri tek laptopët dhe automjetet elektrike”, ka cekur komiteti.

“Përmes punës së tyre, Laureatët e Kimisë së këtij viti kanë hedhur themelet e një shoqërie pa tela, pa fosile të karburantit”.

Whittingham zhvilloi baterinë e parë funksionale të litiumit në fillim të viteve 1970’ta, dhe Goodenough më pas dyfishoi potencialin e baterisë.

Yoshino më vonë eliminoi litiumin e pastër nga bateria, duke e zhvilluar një të bazuar tërësisht në jonet e litiumit. Kjo është më e sigurt se litiumi i pastër dhe e bëri baterinë të funksionueshme për aplikime në botë reale.

Konkurs Pune

Lexo më shumë