Pastrimi pranveror mund të na bëjë më të lumtur dhe më produktiv - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Pastrimi pranveror mund të na bëjë më të lumtur dhe më produktiv

NULL NULL
30.04.2023 12:35
Pastrimi pranveror

Pastrimi pranveror mund të na bëjë më të lumtur dhe më produktiv

Pastrimi pranveror është një koncept shekullor dhe duket se mund të nënkuptojë më shumë sesa thjesht një shtëpi të rrëmujshme dhe më të organizuar. Rezulton se pastrimi potencialisht mund të çojë në lumturi dhe rritje të produktivitetit.

“Një mjedis i çrregullt mund të rrëmojë mendjen. Mund të jetë një tregues i gjendjes së një personi”, thotë psikologu Michael Messina, shkruan Index.hr, transmeton Klankosova.tv.

Të jetosh në një hapësirë ​​të çrregullt mund të ulë vetëbesimin dhe të shkaktojë ankth, thotë psikologu, ndërsa një shtëpi e pastër mund të ketë efekte pozitive në shëndetin tonë mendor. Më poshtë janë tre mënyra se si pastrimi pranveror mund të rrisë lumturinë dhe produktivitetin.

Përmirëson disponimin

“Vetë akti i pastrimit mund të jetë shpërblyes dhe inkurajues vetëm duke qenë në gjendje të shohësh se detyra është kryer me sukses. Kjo mund t’ju bëjë të motivuar dhe të lumtur,” thekson Messina.

Pastrimi pranveror është gjithashtu ushtrim. Edhe pse jo aq intensive sa llojet e ushtrimeve që duhet të bëjmë çdo ditë, ato përfshijnë lëvizje fizike.

“Kur jeni duke tërhequr një fshesë me korrent, duke marrë kuti dhe duke i lëvizur ato, ka lëvizje të përfshira. Ju nuk e mendoni atë si ushtrim, por pastrimi është në të vërtetë i tillë”, shton ai.

Hulumtimet tregojnë se aktiviteti më i madh fizik shoqërohet me kënaqësi dhe lumturi më të madhe nga jeta. Plus, kur ndjeni se shtëpia juaj është e ngrohtë dhe mikpritëse, ka më shumë gjasa të ftoni mysafirë, gjë që shton një komponent social në jetën tuaj që gjithashtu mund të rrisë lumturinë, thotë Messina.

“Ju nuk dëshironi të keni njerëz në shtëpinë tuaj nëse jetoni në një rrëmujë dhe kjo mund t’ju izolojë nga ata me të cilët ju pëlqen të kaloni kohë,” shpjegoi ai.

Përmirëson fokusin

Nuk mund të përqendroheni gjatë punës nga shtëpia? Sipas Messina, gjendja e rrethinës suaj kërkon vëmendjen tuaj të plotë. Nëse jeni në një hapësirë ​​të rrëmujshme, nuk do të jeni në gjendje të përqendroheni në gjërat që janë të rëndësishme.

“Do ta keni të vështirë të përqendroheni në punë dhe do të jeni më pak produktiv”, thotë ai, transmeton Klankosova.tv.

Nga ana tjetër, një hapësirë ​​e pastër do t’ju lejojë të mendoni më qartë, të bëni përparim, të organizoni më mirë ditën tuaj dhe të keni një ndjenjë më të mirë kontrolli mbi mjedisin tuaj.

Redukton simptomat e ankthit dhe depresionit

“Kur njerëzit vuajnë nga depresioni i rëndë, është e vështirë për ta që të përfshihen në pjesën njohëse të terapisë. Duhet të fillojmë me pjesën e sjelljes. Kjo në thelb i lëviz njerëzit dhe quhet aktivizim i sjelljes. Detyra të vogla si organizimi i dollapit ose pastrimi i dhoma janë shembuj të shkëlqyeshëm të aktivizimit të sjelljes”, thekson Messina.

Me të gjitha këto përfitime për shëndetin tuaj mendor, Messina mbështet pastrimin pranveror, veçanërisht sepse aktiviteti fizik i përfshirë “do të jetë shumë i dobishëm për ankthin, depresionin dhe gjumin e një personi”.

Rrini të informuar mbi zhvillimet kryesore duke u bërë pjesë e komunitetit tonë në Viber.

BONUS: Merreni aplikacionin tonë në Android dhe iOS.