8:54, 26 Qershor 2018

Hulumtuesit kanë zbuluar ilustrimet më të vjetra europiane të një papagalli australian të njohur si Kakadu, në një dorëshkrim nga shekulli i 13-të.

Katër vizatime të zogut të bardhë u gjetën në një libër të falconrit, dikur në pronësi të Perandorit të Shenjtë Romak Frederik II ndërsa Libri ndodhet tani në Bibliotekën e Vatikanit, njofton Klan Kosova.

Ato datojnë në periudhën e përshkrimeve të tjera europiane të tyre prej 250 vjetësh.

Studiuesit thonë se imazhet në libër, të datuara midis viteve 1241-1248, ofrojnë njohuri për rrugët e tregtisë mesjetare.

“Fakti që një Kakadu arriti në Sicili gjatë shekullit të 13-të tregon se tregtarët që ofronin tregtinë e tyre në veri të Australisë ishin pjesë e një rrjeti që arrinte në perëndim në Lindjen e Mesme dhe më gjerë”, tha bashkëautorja Dr Heather Dalton nga Universiteti i Melburnit.

Zogu ishte ose një Kakadu i verdhë-kreshtë ose një triton, tha ajo, që do të thotë se ka të ngjarë të ketë ardhur nga Australia e veriut, Papua Guinea e Re ose ishujt jashtë Indonezisë.

Doktoresha Dalton dhe një ekip i dijetarëve finlandezë studiuan librin e gjuhës latine ‘’De Arte Venandi cum Avibus’’ (Arti i gjuetisë me zogjtë).

Kakadu është një papagall me një kresht erectile, që gjendet në Australi, Indonezi lindore dhe ishujt e tyre fqinjë, njofton Klan Kosova.

Konkurs Pune

Lexo më shumë