"Pa šta si ti?" (Kush/Çfarë je ti?)

“Pa šta si ti?” (Kush/Çfarë je ti?)

NULL NULL
3 weeks më parë
Nga Ivan Vazov.

 

 

 

“Pa šta si ti?”*

“Pa šta si ti?” – pa marre i huej n sh’pi

t’hyn

e një pyetje të poshter bân

”Pa šta si ti?”

– ardhacaku fy’n’

me ta lëndu shpritin

tând!

Te Vardari e Prespë

e dashtun, n’Sharr

e Dri

këtë pyetje gjithku –

o bullgar: “Pa šta si ti?”

serbi ta bân

dhe me ftyrë

t’egërshane pret

përgjegje me i dhânë.

Por ti rueju,

përgjegjës bani lak.

Shtihavu si portugez,

kurd, sirian,

finlandez, zezak,

rom, indian –

Veç bullgar mos thuej se t’merr gjak.

Se për këtë mëkat

kush s’të nget:

Të turpnon

e internon të rrah e vret –

Që te asni tiranë s’i ke pa ma parë.

Fshehe se je bullgar në krahinën më bullgarë;

Se je pasardhës i Samuilit, nip i Paisijit

të Atonit;

fsheh së cilës nâne je

bir,

Në ç’gjuhë këndon

Vardari i turbullt,

i kaltri Dri,

dhe liqenet

dhe pyjet n’Maqedoni!

Mos i përmend betejat për

Lozengradin,

Luleburgasin,

as Bulairin. **

se e trishton:

dyshime të rrezikshme i zgjon

se heronjtë e tyne

vllaznia tu janë.

Hesht! Kurse

në vendin tand

çdo përroskë, shteg,

dushkajë, liqen,

lumë, qafë, mal, han

e dan’

kanë me t’thirrë me zâ n’çdo vend

“Në këto anë

bullgarë janë të

tânë, bullgarë

prej se mbahet mend!”

————————

Përkthyer në shqip nga Anton Pančev & Halil Matoshi

————

*”Pa šta si ti?”. ”Pa shta si ti – nga serbishtja– ”Kush/Çfarë je ti?”.

Ivan Vazov shkroi këtë vjershë në prill, 1913 pasi trashëgimtari i Fronit serb Aleksandri І, i dha shuplakë një vajze bullgare në Shkup, që quhej Vaska Zojčeva, e cila pas pyetjes së tij arrogante, i ishte përgjigjur se ”është bullgare”.

**Aluzione për fitoret e ushtrisë bullgare në Luftën e parë Ballkanike kundër forcave osmane në këto qytete.