9:15, 15 Maj 2019

Njerëzit duhet të ushtrojnë më shumë, të hanë dieta të shëndetshme dhe të ulin konsumimin e alkoolit, për të zvogëluar rrezikun e tyre nga çmenduria.

Kështu ka apeluar tek njerëzit Organizata Botërore e Shëndetësisë, pas një hulumtimi të bërë së fundit, njofton Klan Kosova.

Në këshillat OBSH-së për njerëzit që përpiqen të shmangin çrregullimin e trurit, thuhet se diabeti, presioni i lartë i gjakut dhe obeziteti duhet gjithashtu të kontrollohen.

Një rishikim i madh i provave ekzistuese, ishte mosha më e fortë e rrezikut për kushtin e ikjes së kujtesës – por OBSH konsideron se kjo nuk është një pasojë e pashmangshme e plakjes.

Ka më shumë se 50 milion njerëz në mbarë botën me demencian dhe kjo shifër pritet të trefishojë në 152 milion deri në vitin 2050.

Megjithëse nuk mund të shërohet ose të parandalohet me siguri, njerëzit që kujdesen mirë për veten mund të kenë shanse më të ulta për të vuajtur nga ajo pasi sëmundja e demencës nuk është e pashmangshme, thuhet në raport.

 

Konkurs Pune

Lexo më shumë