20:00, 25 Shkurt 2020

Tani për tani, trupi ynë po pompon gjak nëpër venat e tij për të arritur në zemër dhe pastaj të kthehet. Kur kjo nuk ndodh, atëherë gjaku është mpiksur, atë që ne e quajmë trombozë të venave të thella (DVT).

Çdokush mund të vuajë nga ky problem dhe zakonisht ndodh në gjymtyrët e poshtme, siç janë këmbët. Mpiksja bllokon rrjedhën e gjakut, duke shkaktuar dhimbje dhe ënjtje.

Ka disa faktorë që përkeqësojnë trombozën, këtu janë disa:

-Kaloni shumë kohë shtrirë

-Qëndrimi ulur për një kohë të gjatë

-Shtatzënia pasi rrit presionin e ushtruar në venat e legenit dhe këmbëve

-Disa tumore dhe trajtime, pasi ato rritin sasinë e substancave që lehtësojnë koagulimin

-Infeksione gastrointestinale

-Pirja e duhanit

-Duke qenë shumë mbipeshë

Simptomat kryesore janë:

-Ënjtje e këmbës së prekur

-Dhimbje: gjymtyrët e prekur vuajnë nga dhimbje akute. Mund të bëhet ekstreme kur ecni ose bëni sport.

-Temperatura e lartë në një pjesë specifike të gjymtyrëve të prekur.

-Discolorimi i lëkurës, mund të vëreni skuqje ose zonë të kaltëroshe.

-Dobësi muskulore

Në fazat më të avancuara, pacienti mund të përjetojë:

-Ethet

-Lodhje ose gulçim

-Dhimbje në kraharor, presion

-Kollë e thatë

-Djersitje

Është e mundur për të trajtuar sëmundjen me ilaçe dhe terapi alternative, por është edhe më mirë të jeni në gjendje ta parandaloni atë, shkruan noa.al. Gjithmonë këshillohuni me një mjek përpara se të filloni një trajtim.

 

Konkurs Pune

Lexo më shumë