15:00, 16 Korrik 2019

Binjaket e rralla që ishin të ngjitura në kokë janë ndarë me sukses në një spital në Londër, pas një sërë operacionesh që në total i bie 55 orë ndërhyrje.

Motrat dyvjeçare Safa dhe Marwa Ullah u futën në tre operacione të mëdha për të ndarë kokën e tyre.

Më shumë se 100 anëtarë të stafit u përfshinë në procedurat, të cilat u kryen në një hark kohor prej katër muajsh.

The team at Great Ormond Street, led by neurosurgeon Noor ul Owase Jeelani and plastic surgeon Professor David Dunaway, planning the procedure

The separation took tedious planning by a team of experts including scientists and engineers using advanced technology such as virtual reality to practice because it was such a high-risk operation. Pictured in hospital after starting their surgery in October 2018

Kirurgët ndanë trurin e tyre, të ndërthurur në kafkën e tyre të përbashkët, i rivendosën ato dhe pastaj e prenë kokën. Ata pastaj rindërtuan kafkat e tyre – duke përdorë kockat mes dy vajzave për t’i shtrirë mbi kokat e tyre të reja.

Vajzat, nga veriu i Pakistanit, kishin operacionin e tyre të fundit në shkurt.

Tani po shërohen në Londër dhe planifikojnë të kthehen në atdhe në vitin 2020.

Safa and Marwa Ullah, born craniopagus twins, have finally been separated after 50 hours of surgery at Great Ormond Street Hospital. They were discharged in July. Pictured with their mother Zainab Bibi and grandfather Mohammed Sadat

Operacioni u pagua nga biznesmeni pakistanez Murtaza Lakhani.

“U jemi ‘borxhlinnjë’ spitalit dhe stafit dhe ne do të dëshironim t’i falënderojmë për gjithçka që ata kanë bërë” ka thënë nëna e vajzave, Zainab Bibi, 34 vjeçare.

Vajzat, babai i së cilave ka vdekur, u liruan nga spitali më 1 korrik dhe po kthehen në Londër me nënën e tyre, gjyshin Mohammad Sadat, 57 vjeç, dhe xhaxhain e tyre

Binjakët Craniopagus – termi për binjakët që janë të bashkuar në kokë – janë jashtëzakonisht të rralla.

Ka një grup në çdo lindje prej 2.5 milionë dhe shumica nuk mbijetojnë më shumë se një ditë. Çdo rast është unik, dhe ndarjet janë raportuar vetëm rreth 60 herë që nga përpjekja e parë në vitin 1952.

Konkurs Pune

Lexo më shumë