13:00, 26 Maj 2019

Medikamentet bimore janë përdorur nga shëruesit përgjatë shekujve me radhë për të parandaluar dhe trajtuar sëmundjet.

Por, është Kina vendi që kjo praktikë është përdorur gjerësisht dhe është e dokumentuar.

Avokuesit kanë bërë fushatë për të integruar Mjekësinë Tradicionale Kineze në kujdesin shëndetësor global dhe ato përpjekje afatgjata janë shpaguar.

Asambleja Botërore e Shëndetit, organi qeverisës i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, pritet të miratojë zyrtarisht versionin më të fundit të përmbledhje së ndikimeve globale, e cila përfshin një kapitull mbi mjekësinë tradicionale.

Megjithatë, jo të gjithë janë të lumtur me lëvizjen e diskutueshme. Disa në komunitetin biomedikal thonë se OBSH ka anashkaluar toksicitetin e disa ilaçeve bimore dhe mungesën e provave që funksionon, ndërsa avokatët e të drejtave të kafshëve thonë se kjo do të rrezikojë më tej kafshët si tigri, pangolin, ariu dhe rhino, organet e të cilit përdoren në disa medikamente tradicionale kineze.

Revista shkencore amerikane e quajti masën “një ndryshim i egër në të menduarit dhe praktikën e bazuar në fakte”.

Dr Arthur Grollman, profesor i shkencave dhe mjekësisë farmakologjike në Universitetin Stony Brook në Nju Jork, pajtohet me këtë vlerësim.

“Kjo do t’i japë legjitimitet terapive të paprovuara dhe do të shtojë në mënyrë të konsiderueshme shpenzimet e kujdesit shëndetësor. Konsumi i përhapur i erëzave kineze me efikasitetit të panjohur dhe toksicitetit potencial do të rrezikojë shëndetin e konsumatorëve që nuk dyshojnë në të gjithë botën” është shprehur ai.

Konkurs Pune

Lexo më shumë