Mësoni se si ta menaxhoni zemërimin te fëmijët me autizëm - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Mësoni se si ta menaxhoni zemërimin te fëmijët me autizëm

NULL NULL
01.04.2023 22:24
autizem

Autizmi është një çrregullim zhvillimi që zakonisht diagnostikohet në moshën 2 ose 3 vjeç. Fëmijët që vuajnë nga autizmi kanë probleme me aftësitë sociale, shfaqin sjellje të përsëritura, të folur ose komunikim joverbal. Sipas OBSh-së, rreth 1 në 100 fëmijë ka autizëm. Aftësitë dhe nevojat e njerëzve autikë ndryshojnë dhe mund të evoluojnë me kalimin e kohës. Disa njerëz me autizëm mund të jetojnë të pavarur, ndërsa të tjerë do të kenë nevojë për kujdes dhe mbështetje gjatë gjithë jetës.

Është e zakonshme që fëmijët me autizëm të shfaqin probleme të sjelljes siç janë shpërthimet e zemërimit pasi ata mund të ndihen të frustruar për shkak të paaftësisë së tyre për të komunikuar mendimet dhe ndjenjat e tyre.

Fëmijët me autizëm shpesh kanë vështirësi në aftësitë sociale dhe komunikuese. Së bashku me sjelljet dhe të menduarit e përsëritur, kjo çon në rregullim të dobët emocional, zemërim dhe impulsivitet. Është shumë e rëndësishme të gjesh shkakun e sjelljes agresive, e cila mund të variojë nga sëmundje fizike, siklet, lodhje, mbingarkesë shqisore, në çdo gjë që çon në stres dhe ankth.

Këshilla për menaxhimin e zemërimit te fëmijët autikë

Qetësimi i një fëmije me autizëm mund të jetë stresues dhe sfidues. Kërkoni për shkaktarë të dukshëm. Sigurohuni që fëmija të mos jetë i sëmurë ose në dhimbje. Nëse nuk ka një shkaktar të dukshëm dhe fëmija vazhdon të ketë shpërthime zemërimi, do të duhet të provohen strategji të ndryshme për të gjetur ato që funksionojnë më mirë për fëmijën. Ky është një proces i vazhdueshëm.

Përdorni fjalë të thjeshta, udhëzime direkte

Prindërit duhet të flasin me fëmijën duke përdorur fjalë të thjeshta dhe udhëzime të drejtpërdrejta pa gjykuar. Për fëmijët me funksion më të lartë, mbani në dispozicion një listë të shpërqendrimeve në mënyrë që ato të mund të zbatohen lehtësisht. Një ndryshim mjedisi në të cilin fëmija zemërohet mund të jetë i dobishëm.

Vend i sigurt për shfryrjen e zemërimit

Për një fëmijë pak më të madh që refuzon të dëgjojë, mund ta lini të shfryjë ndjenjat e tij/saj në një vend të sigurt, për shembull, të bërtasë në një jastëk ose ta përdorë atë si një thes grushtimi. Pas një kohe, fëmija do të lodhet dhe fillon të qetësohet. Gjithashtu mund t’i kërkohet fëmijës të shprehë emocionet e tij/saj duke shkruar ndjenjat e tij.

Trajnimi për njohjen e emocionit dhe aftësitë shoqërore

Mësimdhënia e njohjes dhe komunikimit emocional është një tjetër strategji thelbësore për të ndihmuar fëmijët me autizëm të menaxhojnë zemërimin e tyre.

Sipas një studimi, fëmijët me autizëm që morën trajnime në njohjen dhe komunikimin e emocioneve treguan përmirësime të konsiderueshme në aftësinë e tyre për të rregulluar emocionet e tyre.

Rutina e strukturuar

Ofrimi i një rutine të strukturuar, etiketimi emocional, pushimet, ofrimi i mënyrave më të sigurta për çlirimin e zhgënjimit dhe komunikimi i qartë, mund të jenë të dobishme. Medikamentet gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm në kontrollin e zemërimit dhe agresionit kur të gjitha masat e tjera dështojnë.

Sigurimi i një mjedisi të sigurt dhe mbështetës, mësimi i njohjes emocionale dhe komunikimi, zhvillimi i aftësive sociale dhe ndërtimi i një sistemi të fortë mbështetës janë të gjitha strategji efektive për të ndihmuar fëmijët me autizëm të menaxhojnë emocionet e tyre në mënyrë efektive dhe të bëjnë jetë të kënaqshme.

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të Klan Kosovës në Viber.

Klikoni KËTU për ta shkarkuar aplikacionin e Klan Kosovës në Android, dhe KËTU për iOS.