18:00, 19 Prill 2019

Më shumë se 70 mijë njerëz janë vrarë në luftën civile të Jemenit që nga janari i vitit 2016, sipas të një baze të dhënave për ndjekjen e dhunës në vend.

Në këtë shifër të lëshuar nga Projekti i Konfliktit të Armatosur (ACLED) të enjten, përfshinte 10,000 njerëz të cilët u vranë vetëm në pesë muajt e fundit, njofton Klan Kosova.

“Luftimet vdekjeprurëse vazhdojnë në të gjithë vendin dhe janë intensifikuar”, tha grupi në një deklaratë.

“Por viktimat e përgjithshme kanë rënë këtë vit për shkak të një procesi paqësor të mbështetur nga Kombet e Bashkuara”.

Numri i vdekjeve ka rënë “më së shumti” në Hodeidah, ku qeveria e njohur ndërkombëtarisht e Jemenit dhe rebelët Houthi shpallën armëpushim pas negociatave në kryeqytetin suedez, Stokholm, dhjetorin e kaluar.

Palët ndërluftuese gjithashtu ranë dakord të tërhiqnin trupat nga qyteti i portit, pika kryesore e hyrjes për 70 për qind të importeve dhe ndihma humanitare në Jemen.

Por Këshilli i Sigurimit i OKB-së, në një deklaratë të mërkurën, shprehu “shqetësim të madh” se marrëveshjet nuk janë kryer.

Tërheqja e trupave duhej të përfundonte deri më 7 janar, por ka ngecur në një mosmarrëveshje mbi atë se kush do të kontrollonte qytetin port të Detit të Kuq.

Konkurs Pune

Lexo më shumë