Vaksinat nuk janë plumba magjikë - ne do të duhet të marrim masa paraprake - Klan Kosova


Na ndiqni në:


Get it on Google Play Download on the App Store

Vaksinat nuk janë plumba magjikë – ne do të duhet të marrim masa paraprake

123
string(15) "Zania Stamataki" string(86) "https://klankosova.tv/wp-content/uploads/2021/06/stamataki-zania-cropped-230x230-1.jpg"
25.06.2021 10:31

Qeveria e Boris Johnson po shtyn tërheqjen e kufizimeve të bllokimit në Angli me katër javë, pavarësisht se Britania e Madhe është në 10 vendet e para me përqindjen më të lartë të dozave të vaksinave të administruara.

Në mënyrë të arsyeshme, njerëzit po pyesin: pse nevoja për kufizime të zgjatura kur përhapja ka qenë kaq e suksesshme?

Si duket një nivel i sigurt i vaksinimit?

Deri më sot, 46.8% e popullsisë janë plotësisht të vaksinuar në Mbretërinë e Bashkuar dhe 64.2% kanë marrë një dozë të vaksinës së koronavirusit. Goditjet e aprovuara në Mbretërinë e Bashkuar përdorin proteinën goditëse të virusit për të edukuar sistemin tonë imunitar kështu që kur plotëson gjënë e vërtetë, mund të prodhojë antitrupa dhe qeliza T që njohin këtë kulm dhe kontrollojnë infeksionin.

Pas vaksinimit të parë (ose infeksionit natyror) duhen disa javë për të zgjeruar qelizat përkatëse të imunitetit, por më pas qelizat e kujtesës na mbrojnë nga sëmundjet e rënda në infeksionet e ardhshme. Në njerëzit e infektuar më parë, vaksinimi i parë vepron si një përforcues, duke i ndihmuar ata të mbajnë imunitetin antiviral për më gjatë. Kohëzgjatja e kujtesës imunologjike ndryshon për viruse të ndryshme dhe kjo është arsyeja pse duhet të monitorojmë se sa zgjat mbrojtja për vaksinat dhe viruset e reja, duke na mundësuar që të punojmë kur kemi nevojë për vaksinime përforcuese.

Vaksinimi i dytë në regjimet me dy doza vepron për të rritur fuqinë dhe kohëzgjatjen e imunitetit pas goditjes së parë. Ne e vlerësojmë që imuniteti mund të zbehet disa muaj deri në një vit pas infeksionit me koronavirus, por koha e kësaj ende nuk është përcaktuar pas vaksinimit.

Duke pasur parasysh nevojën urgjente klinike dhe rrallësinë e hershme të dozave të vaksinave, vendimi fillestar u mor për të vaksinuar në një interval prej 12 javësh për vaksinat me dy doza. Kjo na ndihmoi të mbrojmë më të prekshmit më shpejt, pavarësisht se disa vaksina janë testuar vetëm në interval tetë javë në provat klinike. Këshilla e fundit është të sillni kontingjentin e dytë në tetë javë, për të na ndihmuar të mbani të sigurt nga një valë e tretë e infeksionit.

Vaksinat, megjithatë, nuk janë magji; ata nuk bëjnë asgjë për të na ndaluar që të ekspozohemi ndaj një virusi nëse dikush teshtin mbi ne, dhe kjo është arsyeja pse kufizimet ende luajnë një rol. Vaksinat ndihmojnë në zvogëlimin e mundësive që virusi të mbajë dhe intensitetin e pasojave të një infeksioni, ndërsa ndërpresin transmetimin. Deri më tani, vlerësohet se ata kanë shpëtuar 12,000 jetë vetëm në Angli dhe kanë parandaluar më shumë se 30,000 shtrime në spital. Shumica e njerëzve të vaksinuar do të shfaqin simptoma të lehta ose aspak kur infektohen. Por simptomat mund të varen edhe nga varianti.

Ekziston ende një shans që njerëzit e vaksinuar të transmetojnë virusin, veçanërisht në ngjarjet super-përhapëse dhe me variante shumë të transmetuese, siç është varianti Delta tani mbizotërues në Mbretërinë e Bashkuar. Ndërsa shfaqen variante të reja që mbajnë proteina, efekti i goditjeve tona aktuale mund të zvogëlohet dhe vaksinat do të kërkojnë azhurnim. Por tani, ka prova se vaksinat tona janë mbrojtëse ndaj variantit Delta.

Pra, si duket një nivel i sigurt i vaksinimit, në mënyrë që të mbrojë ata që nuk janë në gjendje të injektohen dhe të arrijnë imunitetin e tufës?

Varet nga virusi dhe ky koronavirus ka disa hile në mëngë.

Në fillim të pandemisë, ekspertët vlerësuan se rreth 70% e popullsisë duhej të vaksinohej për të mbajtur të gjithë të sigurt nga sëmundja e rëndë, por varianti Delta është më i transmetuar se virusi origjinal dhe vlerësimi i ri është afër 85%.

Ne jemi në rrugën e duhur, me kufizime të kujdesshme dhe zgjatjen e përdorimit të vaksinave, dhe mbylljet e ardhshme të shkollave për verën janë në anën tonë. Ne duhet të vazhdojmë të marrim masa paraprake personale për të ndaluar përhapjen, ose do të shfaqen variante të reja që përfundimisht do t’i shpëtojnë vaksinave që kemi tani. Ne gjithashtu po planifikojmë me të drejtë për një program goditje përforcuese në vjeshtë, i cili vetë ngre pyetje, të tilla si se si të kombinohen në mënyrë të sigurt vaksinat Covid me goditje të gripit dimëror.

Qëllimi është të zvogëlohet rreziku sa më shumë që të jetë e mundur për të gjithë; ne ende nuk e kuptojmë plotësisht Covid-in e gjatë, ose ndikimin e infeksionit në indet siç është truri.

Derisa shumica prej nesh të mbrohet plotësisht dhe normat e infeksionit të kthehen nën kontroll, unë do të vazhdoj të mbaj maskën time në vende të ngarkuara dhe brenda pasi të hiqen kufizimet.

Ne duhet të bëjmë gjithçka që mundemi për të mbrojtur efektivitetin e vaksinave tona për aq kohë sa të jetë e mundur, ose do të gjendemi përsëri në sheshin një. Unë gjithashtu do të vazhdoj të monitoroj imunitetin tek njerëzit e vaksinuar, sepse nuk e dimë akoma se sa do të zgjasë mbrojtja.

Kur imuniteti fillon të zbehet, ne duhet ta zbulojmë këtë përmes testeve të mbikëqyrjes imune dhe të ftojmë ata që vaksinohen të marrin goditje përforcuese të vaksinave të njëjta ose të azhurnuara, sipas nevojës, në vitet që vijnë.

Ka ende një mënyrë për të dalë nga kjo pandemi.

 

  • Dr Zania Stamataki është një pedagoge e vjetër dhe studiuese në imunologjinë virale në Universitetin e Birmingham, shkruan për The Guardian.

 

Përkthyer nga Klan Kosova